Zbog dobrog odvajanja otpada Grad izbjegao plaćanje visokih naknada

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Ludbreg izbjegao je plaćanje poticajnih naknada za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada. Riječ je o mjeri kojom se gradovi i općine potiču da rade na recikliranju, a radi se o novčanoj kazni za one gradove i općine koji nisu zadovoljili količinom odvojeno zbrinutog otpada, odnosno prekomjernim količinama miješanog komunalnog otpada. Zahvaljujući brojnim poduzetim mjerama i provedenim europskim projektima, Grad Ludbreg ovu je kaznu izbjegao, barem zasad.

– Još jedno vrijeme računi građana za odvoz otpada sigurno neće rasti, a što će biti u budućnosti, ovisi o nama samima. Ludbrežani to mogu izbjeći. Dokaz tome je da smo prvu poticajnu naknadu izbjegli, ne očekujemo ju ni za 2017. i 2018. godinu, no za tekuću godinu su ciljevi malo viši i potrebno je uložiti dodatan napor – zaključio je gradonačelnik Dubravko Bilić i dodao da su Ludbrežani ozbiljno shvatili cijelu priču oko odvajanja otpada.

Dodao je da danas imaju jednu od najlakših kanti miješanog komunalnog otpada u Hrvatskoj, otprilike 150 kilograma, dok je prosjek u Hrvatskoj još 100 kilograma više po glavi stanovnika i to je zapravo pokazatelj da se ide u dobrome smjeru.

– Kao Grad možemo biti prezadovoljni svime što smo napravili vezano uz plan gospodarenja otpadom i svi ti rezultati najbolje su došli do izražaja ovih dana kada su mnogi gradovi i općine dobili kazne jer se nisu posvetili ovome problemu na vrijeme. Kazne su od nekoliko tisuća kuna mjesečno do vrlo ozbiljnih iznosa na mjesečnoj razini – zaključio je gradonačelnik Bilić.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI