ZBOG FAZANA I KOŠUTE Lovkinju Mariju (33) kaznili s dva vruća i dva hladna udarca šibom po turu

Postoji i drugi način krštenja koji je, prema tradiciji, dosta suroviji jer mlade lovce kolege doslovno tuku


Autor: podravski.hr — 09.01.2018. / 19:24 Stil

Marija Đurkan uspješno je prošla lovačku inicijaciju

“Marija Đurkan, odstrijelila si košutu i fazana. Zbog toga ćeš biti kažnjena s dva vruća i dva hladna udarca šibom. Kaznit će te izabrani kum Damir Varga!”
Ozbiljnim je glasom tako ovih dana zagrmio predsjednik lovačkog suda Lovačke udruge Kuna iz Legrada Vladimir Celiščak. I doista, kum Damir Varga opalio je šibom svoje lovačko kumče. Marija je ležala potrbuške, pred njom su ležali upucani fazan i preklopljena puška. Ako dosad niste shvatili o čemu je tu riječ, reći ćemo vam – Marija Đurkan (33) prošla je inicijaciju lovačkog krštenja. Friško krštena lovkinja mještanka je Legrada kod Koprivnice i profesorica njemačkog jezika u školama u Legradu i Koprivnici. Službeno je postala lovkinjom, a nakon tradicionalnog lova u lovištu Selničko kod Legrada, lovci su joj priredili svečanost krštenja. Glavni legradski lovac Vladimir Celiščak objasnio nam je kako je svečanost protekla.

Marija s lovačkim kumom Damirom Vargom

– Marija je nakon položenog lovačkog ispita u svojem prvom lovu prije nekoliko tjedana odstrijelila košutu, a u nedjelju fazana. Kad se lovac, ili u ovom slučaju lovkinja, prima u punopravno članstvo, to je poseban dan. Prema tradiciji, novome članu lovačke zajednice mora se suditi kako bi lovci ocijenili je li spreman za lov. Formira se lovački sud, kojim sam ja predsjedao i prema tradiciji Mariju kaznio zbog toga što je osiromašila fond divljači. Za košutu koja je krupna divljač dobila je dva malo jača, a za sitnog fazana dva slabija udarca šibom. To je tradicija i svi smo je lovci morali proći – objasnio je Vladimir Celiščak.
Dodao je kako postoji još jedan način krštenja lovca koji je prema tradiciji dosta suroviji jer se mladi lovci doslovno tuku.
– To su stari izmislili kako bi iz zezancije istukli mlađe – kroz smijeh je ispričao Celiščak.
No, kaže kako u ovom slučaju tako nisu htjeli krstiti lovkinju. Svaki lovac prilikom krštenja izabire si kuma. Mariji Đurkan lovački je kum bio iskusni legradski lovac Damir Varga. On je ujedno, kako nalaže tradicija, bio glavni za prvi dio kažnjavanja, a zatim su je šibama istukli i ostali lovci. Na kraju ceremonije u lovačkom je domu održana veselica koju lovačka tradicija također nalaže.

Vladimir Celiščak i Marija Đurkan

Izvještava: Karlo Eisenbeisser