Zbog kobnog ugovora stočar iz Novog Virja zamalo ostao bez cijelog imanja

Stočar Željko V. iz Novog Virja pored Đurđevca uz pomoć Općinskog suda u Koprivnici ipak je uspio sačuvati svoje nekretnine vrijedne 4,3 milijuna kuna bez kojih je zamalo ostao jer je tvrtka od koje je trebao kupiti junice zapala u velike poslovne probleme.

Tvrtka mu junice nije isporučila, a ugovor o zalogu nekretnina koji je služio kao osiguranje tog poslovnog odnosa, sklopljen još 2007. godine, pokušala si je naplatiti njemačka tvrtka koja je poslovala s tim nesretnim poduzećem, a potpisani ugovor s novovirovskim stočarom preuzela je kao svoja potraživanja prema toj tvrtki.

Dosta zamršeni poslovni odnos javno je objavio nedavno Općinski sud u Koprivnici u nepravomoćnoj presudi koja je donesena u korist stočara iz Novog Virja.

Kako se navodi u presudi suca Darka Magdića, stočar Željko je kao osiguranje kupnje junica od tvrtke Ferimar iz Zlatara založio svoje nekretnine. Premda sud nije poništio ugovor, proglasio ga je nevažećim zato što je potvrdio kako je prilikom sklapanja ugovora s tvrtkom Ferimar iz Zlatara, stočar Željko zajedno s majkom Martom doveden u zabludu te da kao pravno neuki nisu bili dovoljno svjesni posljedica onoga što su potpisali. Njemačka tvrtka koju su tužili sudskom presudom mora platiti 167.000 kuna troškova parničnog postupka, a parnični postupak nastavljen je prema tvrtki Ferimar iz Zlatara s kojom je novovirovski stočar poslovao.

U tužbi je Željko naveo da je s tvrtkom Ferimar potpisao ugovor o osnivanju založnog prava na njegovim nekretninama radi osiguranja kupnje 500.000 eura vrijednih junica.

No, tvrtku Ferimar, koja je u međuvremenu završila u stečaju, ovršila je njemačka tvrtka Nutz & Schlachtveich Heinz koja je preuzela sva potraživanja tvrtke Ferimar, pa tako i ugovor sa stočarom iz Novog Virja.

– Svrha ugovora bila je da od tvrtke Ferimar dobijemo stoku koju bismo platili prema ispostavljenim računima, a kao osiguranje tog pravnog posla trebao je služiti ugovor o osnivanju založnog prava nad nekretninama. Međutim, nismo dobili stoku, niti su isporučeni računi koji se odnose na njih, već na sasvim treće osobe pa je potpuno nemoralno i protivno propisima Republike Hrvatske da mi svojim vlastitim potpisom temeljem ugovora jamčimo za dugove trećih osoba bez za to valjanog pravnog osnova – naveo je u tužbi stočar iz Novog Virja.

U odgovoru na tužbu, pravni zastupnik njemačke tvrtke naveo je kako tužitelji iznose neutemeljene i netočne zaključke koji upućuju na nerazumijevanje pravnih odnosa. Naveli su kako ugovor koji su potpisali, javnobilježnički ovjerili i potvrdili, predstavlja ovršnu ispravu, a sklopljen je kako bi osigurali naplatu potraživanja prema tvrtki Ferimar.

– Tužitelji su se obvezali da će kao založni dužnici robu platiti o dospjelosti ako to Ferimar ne učini – istaknuo je u odgovoru na tužbu predstavnik njemačke tvrtke. Dodao je kako stočar Željko nije niti trebao biti uključen u poslovni odnos njemačke tvrtke koju predstavlja i tvrtka Ferimar te da su oni na to pristali potpisivanjem ugovora bez obzira na to kada je potraživanje prema Ferimaru nastalo.

Drugim riječima, njemačku tvrtku nije bilo briga što tvrtka Ferimar stočaru Željku nije isporučila junice. Ugovor koji su stočari iz okolice Đurđevca s njima potpisali je valjan i kao takav pravno obvezujući, a nakon što je tvrtka Ferimar otišla u stečaj, sva njihova potraživanja, bez obzira na to jesu li ispoštovana ili ne, postala su ‘vlasništvo’ njemačke tvrtke koja ima svojih potraživanja prema Ferimaru.

U međuvremenu je sud krajem lipnja 2018. godine utvrdio ništetnost tog ugovora, no Županijski sud u Zagrebu presudu je ukinuo zbog kršenja bitnih odredbi parničnog postupka i vratio predmet na ponovno suđenje.

Vlasnik tvrtke Ferimar iz Zaboka Ivan M. na sudu je potvrdio kako je imao uspješan poslovni odnos s tužiteljem. Dok je sve bilo u redu, tijekom 2006. godine dvaput je poslovno surađivao sa stočarom Željkom, a treći put dok su trebali obaviti kupoprodaju junica, potpisali su ugovor kojim su osigurali taj posao. Detaljno je objasnio tijek posla. Kada se potpisala hipoteka, tek onda se pristupilo dogovoru o količini stoke koju kupac želi i potom je trebala uslijediti ponuda. Oni su potpisali ugovor, no, potvrdio je vlasnik Ferimara, stoku nikada nisu isporučili.

Doista, stočar iz Novog Virja za dlaku se izvukao gubitka svega zato što je sudac Magdić potvrdio da je potpisan ugovor o hipoteci sklopljen na valjan način. Stočara iz Novog Virja spasilo je svjedočenje majke Marte koja je u međuvremenu nažalost preminula. Ona je sud uvjerila kako je zajedno sa sinom Željkom pogrešno shvatila značenje i svrhu ugovora vjerujući da se ona i sin obvezuju platiti junice pod uvjetom da ih i dobiju, a ne kako su potpisali i ostali bez junica, te zamalo i bez svega što imaju. – Završila sam četiri razreda osnovne škole, prije potpisivanja ugovora nisam ga pročitala, niti mi je pročitan na moj zahtjev, a potpisala sam ga svojevoljno zato što je moj sin želio junice i zatražio je od mene da potpišem – kazala je majka tužitelja Željka. Iako sud njezin iskaz nije prihvatio u dijelu u kojem govori da nije bila upoznata sa sadržajem ugovora zato što je on solemiziran, njezine su riječi bile dovoljne da sud dođe do zaključka kako oni nisu imali pojma što potpisuju te da neisporukom stoke, što se u ovom slučaju i dogodilo, mogu ostati bez svega, što se u ovom slučaju na kraju i na veliku sreću nije dogodilo. No, kako je presuda nepravomoćna, glavnu riječ u tom predmetu ponovno će dati Županijski sud kojemu se nezadovoljne strane mogu žaliti.

FOTO: Ilustracija

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI