ZBOG KOMENTARA Našeg urednika tužio nogometni dužnosnik Robert Markulin (HDZ) i pozvao zanimljive svjedoke

U spornim kolumnama Mihaljević, ukratko, naziva Markulina čovjekom Zdravka Mamića i dijelom "nogometne močvare"


Autor: podravski.hr — 15.11.2017. / 18:06 Aktualno

Damir Vrbanović izlazi iz zgrade koprivničkog suda

Član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, drugi čovjek Slavena Belupa i utjecajni koprivnički HDZ-ovac Robert Markulin pokrenuo je kazneni postupak protiv glavnog urednika Podravskog lista Roberta Mihaljevića kojim traži da ga se kazni s otprilike 500.000 kuna.
U spornim kolumnama Mihaljević, ukratko, naziva Markulina čovjekom Zdravka Mamića i dijelom “nogometne močvare” te ga oštro kritizira zbog srdačnih javnih susreta i druženja s Mamićem, Damirom Vrbanovićem, Nevenom Šprajcerom – osobama protiv koje se vode kazneni postupci i suđenja.
Na današnjoj raspravi na Općinskom sudu u Koprivnici pojavili su se Markulinovi svjedoci Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a, bivša gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak (SDP) i župan Darko Koren (Mreža).
Vrbanović je, s malom zadrškom i nevoljko, potvrdio da se protiv njega vodi postupak na Županijskom sudu u Osijeku, te da je otvorena i istraga.
– Privatno mogu kazati da sam zalutao u taj predmet, no hvala Bogu, pravosuđe je neovisno – komentirao je taj predmet u kojemu mu se s Mamićem sudi za kriminal u NK Dinamu.
Roberta Markulina je opisao kao časnog čovjeka i njegovog velikog prijatelja koji nikada i nikako na njega nije utjecao, a nije bilo ni obrnuto.
– Markulin je na mene utjecao jedino tako da me često zove na ručkove i večere – dometnuo je Vrbanović.
Zatražio je, također, da mu netko objasni što znači riječ potrkalo kojom je Mihaljević u kolumni označio Roberta Markulina. Vrbanović je tu riječ shvatio vrlo negativno i rekao da na Markulinovu volju u donošenju odluka, kako kaže, nitko nije mogao utjecati. Uz ‘potrkalo’, Markulinu je u tužbi sporan izraz bio i nogometna močvara.
Na pitanje Mihaljevićevog odvjetnika Krunoslava Kunštića, Vrbanović je rekao kako je te riječi u odnosu na stanje u HNS-u prvi upotrijebio Željko Jovanović, tadašnji SDP-ov ministar obrazovanja, znanosti i sporta.

Markulin (desno) stiže na sud u pratnji odvjetnika

Robert Mihaljević, urednik Podravskog

Na lanjskom prijemu nogometnih dužnosnika uoči utakmice hrvatske reprezentacije odigrane u Koprivnici protiv Moldavije, Vrbanović je u društvu Markulina i drugih nogometnih uglednika bio kod tadašnje koprivničke gradonačelnice Vesne Želježnjak. Tog se prijema u jednoj od kolumni koja je predmet kaznenog postupka, kritički dotaknuo autor Robert Mihaljević. Nikome od Markulinovih svjedoka prijem nije bio sporan, pa tako ni negdašnjoj gradonačelnici.
– Prijem je nepisano pravilo u takvim slučajevima, reprezentacija je prvi put gostovala u Koprivnici, a da se protiv Vrbanovića vodi kazneni postupak bilo mi je tada potpuno nebitno. Na tom je prijemu bio i Markulin i pisanje za goste prijema da su članovi neke močvare ili kaljuže ili nogometne mafije doživjela sam i kao napad na njega – britka je bila bivša gradonačelnica.
Dometnula je također kako joj je danas žao što i ona nije tužila Mihaljevića jer je tekstove doživjela kao ružan napad i na sebe.
– Kolumne sam protumačila vrlo ružno kao blaćenje i vrijeđanje osobnosti Markulina na vrlo primitivan način. Markulin ne zaslužuje takve etikete – branila je Markulina.
Župan Darko Koren također je autoru zamjerio zbog napisanih kolumni.
– Kada sam čitao kolumne, osjećao sam se strašno. Svatko tko piše ima pravo pisati što god želi, no ovo je bilo diranje u osobnost. Markulin je bio žalostan i to ga je potreslo – rekao je župan Koren koji je Markulina imenovao velikim prijateljem te časnim i poštenim čovjekom.
Kako bi pojasnili kakva je novinarska forma kolumna i po čemu se takvi komentari razlikuju od drugih tekstova, sutkinja Dijana Jagar-Grloci na sljedeću će raspravu na prijedlog tuženika pozvati glavne urednike Večernjeg i Jutarnjeg Dražena Klarića i Gorana Ogurlića. Osim njih, svjedočit će i Dea Redžić, beskompromisna kritičarka HNS-a, kolumnistica i urednica sporta internetskog portala Index.hr, ali i Ivan Brleković, bivši dopredsjednik HNS-a, koji je dobar poznavatelj odnosa u vrhu nogometne organizacije. (ke)

Župan Darko Koren nakon svjedočenja (iza stakla je Vesna Želježnjak)

FOTO: MATIJA DOLENEC