Zbog krađe dijelova brane pomor riba i školjaka u Podravini

Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg primili su prošli tjedan kaznenu prijavu odgovorne osobe poduzeća za upravljanje vodama za kazneno djelo krađe.

Ova priča objavljena je u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prema prijavi, u vremenu od 15. do 29. ožujka, na brani rijeke Bednje u Velikom Bukovcu, nepoznati je počinitelj demontirao i otuđio nekoliko metalnih konusnih zupčanika koji službe za manipulaciju zapornica brane i regulaciju vodostaja, a to nije prvi put. Prva krađa dogodila se u rujnu prošle godine.

O krađi smo razgovarali s Brankom Perecom, voditeljem vodnogospodarske ispostave za mali sliv Plitvica-Bednja koji je precizirao i rekao kako se krađa zupčanika dogodila u vrijeme vikenda 20. ili 21. ožujka, kad je istovremeno prethodno podignuta zapornica na brani.

– Zapornicu smo podigli 12. ožujka i tada su zupčanici bili pa znamo da se krađa dogodila idućeg vikenda jer smo tada primili informaciju vodočuvara koji nam je rekao kako je jezero u krugu dvorca Drašković ostalo bez vode te su uginule neke ribe i školjke – ispričao je Branko Perec.

Pojasnio nam je i kako ti zupčanici služe upravo za mogućnost manipulacije zapornicama na brani, a ako ih nema, zapornica se ne može podignuti ni spustiti. Šteta je procijenjena na otprilike 16.000 kuna, a radovi će se izvesti preko Odjela Hidrotehnički objekti u toku travnja. Branko je rekao i kako će morati dodatno osigurati ove zupčanike te da je u tijeku kriminalistička istraga, a policijski službenici poduzimaju radnje radi pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

– Ne znamo što napraviti. Zadnji put smo napravili nove, čak smo jednog ostavili da vodočuvar ima stalno u slučaju da se nešto dogodi. Pokušat ćemo ih možda nekako zavariti i složiti da se teže skidaju iako je problem jer se ta brana nalazi na osami i već smo razmišljali o kamerama, ali ih je na tom mjestu teško postaviti. Razmišljali smo i da ogradimo cijelo područje, a nadamo se da će policija uspjeti nešto otkriti – rekao je Perec.

Podsjetimo, isti zupčanici ukradeni su i prošle godine u rujnu. Ludbreška policija provodila je istragu, no nisu pronašli počinitelja, pa se netko ponovno odvažio na istu krađu.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI