Zbog nestašica gnojiva moglo bi doći do još jedne krize

Nestašica gnojiva na globalnoj razini utjecat će na još jedno povećanje cijena prehrambenih proizvoda, prenosi Agroklub.

Troškovi proizvodnje gnojiva podrazumijevaju povećavanje cijene plina, što u konačnici vodi do povećanja cijena hrane, upozoravaju iz jedne od najvećih svjetskih tvrtki koja proizvodi dušična gnojiva. Najteže pogođene zemlje zbog ove nestašice bit će zemlje u razvoju, dodajući da će u nerazvijenim zemljama to biti pitanje života ili smrti.

Da globalna nestašica dušičnih gnojiva diže cijene na rekordne razine, dokazuju i poljoprivrednici u Sjedinjenim Američkim Državama koji odgađaju kupovinu i riskiraju veliku potražnju za hranivima u proljeće, prije sezone sjetve.

Globalne cijene uree ovog su mjeseca po prvi puta premašile tisuću dolara po toni, dok su Rusija i Kina u isto vrijeme ograničile izvoz. Iz američke Udruge poljoprivrednih trgovaca tvrde kako imaju dovoljne zalihe dušićnog gnojiva za zimu, no zbog sadašnjih visokih cijena neki farmeri riskiraju kupnju, zbog čega bi kasnije one mogle biti još veće.

Problem bi se mogao riješiti smanjivanjem sjetve kukuruza, a povećavanjem soje, za koju je potrebno manje gnojiva, no trenutno je malo vjerojatno da će se to dogoditi. No, svejedno se predviđa smanjivanje površina usjeva kukuruza s 93 na 92 milijuna hektara.

Foto. Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI