ZBOG NESTAŠICE NAVALA NA OGRJEV Za drva nude janjce, automobile, prikolice i kuhinjske elemente

Hrvatske šume postupno su smanjivale količine dozvoljene za proizvodnju ogrjevnog drva, a povećavale proizvodnju višemetrica


Autor: podravski.hr — 10.10.2017. / 12:57 Život

Marija iz Bakovčica ove je godine kupila 25 metara bukve

Ogrjevnog drva sve je manje. Ove sezone to se počelo sve jače osjećati. Razlog je što je sve manje obrtnika za proizvodnju drva za ogrjev. No, taj je podatak čudan sam po sebi s obzirom na to da je potražnja za ogrjevnim drvom sve veća.
– Hrvatske šume postupno su smanjivale količine dozvoljene za proizvodnju ogrjevnog drva, a povećavale proizvodnju višemetrica. Time se nama malima otežao rad i povećali su se troškovi pa smo bili prisiljeni zatvoriti obrte – kazao je ogorčeni bivši proizvođač ogrjevnog drva.
Marija Mikarić iz koprivničkog naselja Bakovčice oduvijek se grijala na drva. Ona je imala sreće pa je ‘naletjela’ na dobru ponudu.
– Kupila sam bukvu po 275 kuna s dovozom. To je dobra cijena jer je lani bila i do 350 kuna, a ove je godine drva u ponudi sve manje. Sada će moji dečki to ispiliti, a mislim da će 25 metara biti dovoljno do proljeća – rekla je.
– Drva su povoljnija u odnosu na sve ostale načine grijanja, a mi smo navikli svake jeseni opremiti se dovoljnom količinom. Jedino se nadamo da ćemo i sljedeće godine uspjeti naići na tako dobru cijenu – zaključila je Marija.
Dosta građana kojima trebaju drva za ogrjev nudi i razne razmjene kojima pokušavaju lakše doći do “sirovine” te što povoljnije proći. Vjekoslav Vedriš iz Brodića, naselja na području općine Ferdinandovac, tako je u zamjenu za drva ponudio prikolicu Kikinda i sijačicu za žito OLT.
– Već duže pokušavam prodati prikolicu i bilo je dosta ponuda, ali ne za cijenu koju tražim. Slična je situacija i sa sijačicom, a kako mi trebaju drva, ponudio sam razmjenu. Možda onima koji imaju drva treba takva prikolica ili sijačica. I dalje ima upita za prikolicu i sijačicu, ali još nije bilo nijednog za samu razmjenu – priča nam Vjekoslav Vedriš.
Drugi pak mijenjaju i automobil ili kuhinjske elemente, odnosno ovce i ovnove za drva. Tako je Saša Čubela iz Molva pak u zamjenu za drva ponudio janjce. Njegova “roba” vrlo je brzo našla ponuđača.
– Čim sam u Podravskom listu dao oglas, riješio sam “trampu”. Meni trebaju drva za ogrjev pa mi je svejedno hoću li za svoje janjce dobiti novac ili ih zamijeniti za ono što mi je nužno – kaže Saša Čubela. (go, sm, db)
FOTO: NIKOLA WOLF