Zbog pandemije koronavirusa sve je više umrlih pa se sve duže čeka na ukop – najgore je u Varaždinu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dnevni prosjek pokopa u Varaždinu inače je između 30 i 35, a zbog teške epidemiološke situacije koja je zahvatila tu županiju broj je porastao na 70 ukopa dnevno.

Broj preminulih od koronavirusa u Hrvatskoj još uvijek se nije smanjio, a svaki dan deseci obitelji ostaju bez svojih bližnjih. Zbog pandemije groblja se pune brže nego inače i u nekim gradovima teško je nositi se s tim crnim brojkama i sve pronaći i organizirati na vrijeme.

– Ako usporedimo podatke od prošle godine u ovo vrijeme, imamo porast preminulih od 10 posto, no na razini cijele godine ta je brojka manje više ista. Ipak, i uz to povećanje za sad nemamo problema s organizacijom, kao ni zalihama opreme, dezinfekcijskih sredstava, grobnih mjesta – govori za 24sata direktorica Nives Torbarina iz KD Kozala, pod čijom se upravom nalazi osam riječkih groblja: Kozala, Trsat, Centralno gradsko groblje Drenova, Donja i Gornja Drenova, Zamet, Draga i Sveti Kuzam. 

Ona kaže kako za sada porast broja umrlih mogu pratiti jer su sve na vrijeme organizirali, dok u Splitu, bez obzira na veliki broj zaraženih, kažu da nemaju problema s pogrebima.

– Porasta ima nešto malo, ali ništa posebno. Zanemarivo. Bar za sada. Moguće da će do kraja godine biti malo više, ali teško. Porast je tek za 12 mrtvih više na cijelu godinu – kaže Petar Bilobrk, direktor pogrebnog poduzeća Lovrinac. 

Zadnji dan travnja statistika im je čak išla na ruku pa je tada bilo manje ukopa nego prethodne godine na Lovrincu. Tada su rekli kako je na groblju u prva četiri mjeseca 2019. godine obavljeno 340 ukopa te 327 ukopa u prva četiri mjeseca 2020. godine.

Nažalost, tako dobrim podacima se ne može pohvaliti Varaždin gdje je pandemija pokazala svoje najstrašnije lice. Dnevni prosjek im je inače od 30 do 35, a sad je ta brojka narasla na 70 ukopa na dan.

Posmrtna pripomoć iz Zagreba također je zabilježila porast. prvi je bio u ožujku ove godine te je on iznosio 26 posto više ukopa. Situacija je bila još gora u studenome kada pogrebna poduzeća bilježe porast od 62 posto te upozoravaju da se na ukop čeka sve dulje. (24sata)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI