Zbog političkih uprava izgubili smo milijune, još se ne zna koliko će to građani platiti

Podravski list profile

Ono što je sigurno, još se uvijek ne zna koliko će koštati projekti aglomeracija u Varaždinskoj županiji, pa tako ni projekt aglomeracije Ludbreg. Isto tako, svakim povećanjem iznosa vrijednosti radova u aglomeraciji povećava se i iznos koji moraju platiti lokalne jedinice u svom dijelu sufinanciranja.

Na projekt aglomeracije, koje provodi varaždinska komunalna tvrtka Varkom, osvrnuo se i varaždinski župan na proslavi Dan općine Sveti Đurđ, kada je  „biranim riječima“ dao uvid u trenutačno stanje ovih projekata, pa tako i ludbreške aglomeracije.

– Upravo dolazim sa sastanka koordinacije za projekte aglomeracije i moram reći da su mi tamo ljudi rekli da su svašta vidjeli, ali ovo za naše projekte još nisu vidjeli. Stanje je vrlo loše i zabrinjavajuće – rekao je župan Čačić na proslavi Dana općine. 

Župan Radimir Čačić

Naknadno smo kontaktirali Radimira Čačića i zamolili da pojasni svoje riječi i tvrdnje, koje zvuče poprilično zabrinjanvajuće.

– Problem je u tome što se još uvijek ne zna koliko će koštati projekti aglomeracije, troškovi se još zbrajaju. To znači da će lokalne zajednice morati podnijeti teret, jer lokalne zajednice moraju sufinancirati projekt u iznosu od pet posto. Za sve to krive su nesposobne uprave Varkoma, ona pretprošla i sadašnja. Prvo su napravljeni nekvalitetni natječaji, koji nikako nisu mogli proći. Kod smjene vlasti u Varaždinu, jer Varkom je Varaždin, što također nije dobro, u jednom kratkom intermezzu, kada uprava Varkoma nije bili politička, svi projekti su prihvaćeni, tada je prevladala tehnika. Tada je opet došla politička uprava, koja je sada aktualna. Zbog političkih igara, sadašnja uprava prijavila je prošlu i to sada košta milijune. U međuvremenu je to došlo i do europskih institucija koje financiraju projekte i sve se odužilo – naveo je župan Čačić i dodao da će sve to na kraju platiti građani.

– Izgubljeni su milijuni, jer su troškovi građevinskih radova kroz dvije-tri godine značajno poskupjeli, još se ne zna koliko, a sve zbog političkih uprava Varkoma, koje se smjenjuju zbog smjene vlasti u Varaždinu. No, Varkom ne pokriva samo Varaždin, nego pruža te vrste usluga u 85 posto županije. Sve je to vrlo loše, a još ništa nije gotovo. Jedino mi je žao što ne čujem lokalne čelnike da se bune zbog toga, valjda se radi o strahu – zaključio je Radimir Čačić.

U Varkomu tvrde da su spasili projekte 

S druge strane iz Varkoma, točnije direktor Željko Bunić, poručuje da nije prvi put da gospodin Čačić za potrebe dnevne politike čini potpunu zamjenu teza pa je tako to učinio i ovaj put.

– Projekti Aglomeracije Varaždin ne kasne zbog politički postavljene uprave Varkoma, već zbog toga što su prijašnje uprave, koje je postavila tadašnja politička opcija župana Radimira Čačića (bivši HNS-HNS-SDP), napravila katastrofalne greške u javnim nadmetanjima te je dozvolila da tadašnja uprava Aquatehnike (koju je nadzirala uprava Varkoma) za vrijeme javnog nadmetanja sklopi pisma namjere s izvođačima koji su bili odabrani kao najpovoljniji – naveo je Željko Bunić.

Direktor komunalne tvrtke navodi da je pravodobnim aktivnostima nove uprave (nakon 1.veljače 2018.) spriječena katastrofa i gubitak 685 milijuna financiranja projekta na način da je problem detektiran, prijavljen te sklapanjem sporazumnih raskida s odabranim izvođačima i anuliran, čime je sukladno mišljenju DORH-a spriječena „konzumacija subvencije prijevare“.

Direktor Varkoma Željko Bunić

– Naime, vezano za postupak utvrđivanja nepravilnosti za projekt Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin, ŽDO je 15.studenoga 2018. godine Hrvatskim vodama uputilo dopis u kojem se navodi da je nakon kriminalističkog istraživanja ustanovljeno da je u postupcima javne nabave bilo nepravilnosti i potencijalnog sukoba interesa, međutim, njima nisu ostvarena obilježja kaznenog djela subvencijske prijevare – naveo je Bunić te dometnuo da je pritom Županijsko državno odvjetništvo očito uzelo u obzir ponašanje TD Varkoma d.d., koji je sve učinio da spriječi konzumaciju subvencijske prijevare u smislu prekida ugovora između TD Aquatehnike d.o.o. i TD Kolektor Koling d.d. i prestanka građevinskih aktivnosti TD Aquatehnike d.o.o.

– Prema mišljenju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a nastavno i Hrvatskih voda (u čijem Upravnom vijeću sjedi upravo gospodin Čačić) sklopljeni ugovori za trase A1 i A2 za Europsku komisiju bili su karakterizirani kao sukob interesa te je te ugovore trebalo raskinuti budući da bi u suprotnom došlo do definitivne penalizacije projekta u iznosu od 100 posto. Za sve navedeno postoji dokumentacija DORH-a, Hrvatskih voda i Nadzornog odbora Varkoma d.d. Stoga još jednom napominjem da su sve objede gospodina Čačića potpuno promašene, a naročito u kontekstu toga da se hvali europskim projektima odnosno njihovim provođenjem. Način na koji je on predlagao da postupimo, a to je da nije bilo potrebno napraviti prijavu potencijalnog sukoba interesa, već da se sve prešuti po modelu „APP ako-prođe-prođe” doveo bi definitivno do toga da bi se, a po provjeri kontrolnih tijela EU,  svi projekti Aglomeracije Varaždin trebali platiti iz vlastitih sredstava, te da bi Varkom bankrotirao – objasnio je Bunić te se osvrnuo na ludbreški projekt.  

– Tijekom 2019. doći će do završetka izrade projekata, u trećem kvartalu 2019. do vjerojatnog potpisa ugovora o financiranju. U zadnjem kvartalu 2019. godine očekuje se objava nadmetanja – naveo je Željko Bunić.

Inače, prvotna vrijednost projekta procijenjena je na 176 milijuna kuna, no s obzirom na rast cijena u građevinskom sektoru, radi se nova procjena vrijednosti ulaganja, a sad se govori o oko 360 milijuna kuna, pa i više.  

FOTO Arhiva PL

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI