Zbog porasta broja zaraženih Hrvatska će dobiti novi covid-centar, a poznato je i gdje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Broj zaraženih i onih koji trebaju medicinsku pomoć iz dana u dan sve je veći. Jučer je hospitaliziranih pacijenata bilo više za 801, a u odnosu na četiri tjedna ranije na respiratorima je 56 pacijenata više. Zbog takvog porasta postavlja se pitanje koliko zdravstveni sustav još može izdržati i hoće li biti dovoljno bolničkih kreveta i respiratora za sve osobe kojima će to biti potrebno?

Prema podacima kojima raspolaže Jutarnji list, a u kojima su brojčani podaci za pet bolnica, najgore stanje, barem kada je riječ o popunjenosti kreveta, je u Klinici za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Tamo je, u subotu, od ukupno 95 covid-kreveta popunjeno bilo njih 86 posto. KBC Split je popunio 45 posto kreveta, a na raspolaganju im je 148. U KBC-u Rijeka bilo je slobodno 57 posto kreveta, od 69 covid-ležajeva. U Osijeku je popunjeno 62 posto, od 181 kreveta. Što se tiče nacionalne covid-bolnice KB Dubrava, s povećanjem kreveta na 465, popunjenost je pala na 46 posto. Iz ove statistike vidljivo je da u ovom trenu kapaciteta ima dovoljno, no očekuje se da će se tijekom sljedećih tjedana bolnice još brže puniti. Primjerice, u petak je u bolnicama bilo 1027 pacijenata, u subotu 22 više, 1049, dok je u nedjelju ta brojka narasla na 1097, dakle 48 više hospitaliziranih nego dan ranije.

Situacija s dostupnim respiratorima, srećom, znatno je bolja od samih mjesta u bolnicama. Naime, u splitskom KBC-u iskorišteno je deset posto respiratora (79 ih je ukupno), u Rijeci samo četiri posto, od 74 respiratora. U Osijeku je ta brojka ipak viša, tako da je od 67 respiratora, 24 posto bilo zauzeto, u Dubravi su kapaciteti s respiratorima u subotu bili na 27 posto iskorištenosti, dok je u Zaraznoj od 39 respiratora njih 33 posto bilo zauzeto. Iz Ministarstva zdravstva napominju da se situacija prati na dnevnoj razini te da se i ljudstvo, ali i respiratori, kao i drugi potrošni materijali mogu, bude li potrebe, raspoređivati unutar sustava.

Za situaciju koju pokušavamo izbjeći pripremljena je Arena, ali i šatori ispred covid-bolnice KB Dubrava.

– Postoje planovi za popunjavanje i drugih kapaciteta u Zagrebu, ali i u drugim bolnicama u Hrvatskoj gdje će se određenim kapacitetom puniti kako za teške, tako i za srednje te lakše pacijente – kaže Beroš.

Tome u prilog govori i vikend posjet Stubičkim Toplicama, gdje je ministar s ravnateljem Specijalne bolnice Stubičke Toplice razgovarao o mogućnosti da ta bolnica postane sekundarni centar za covid-pozitivne pacijente, kao zaključci sastanaka s ravnateljima da uz postojeće planove sve bolnice moraju izraditi i nove za laki, srednji i najteži scenarij.

– Bolnica bi bila na raspolaganju za pacijente iz Krapinsko-zagorske županije, ali isto tako, bude li potrebno, i za područje grada Zagreba. Ova bolnica, zbog vrlo specifičnih okolnosti, već je jednom bila u prilici biti covid-19 bolnica. Sad je to iza nas, kao što se nadamo da će u skoro vrijeme i ova globalna epidemija biti iza nas, međutim brojevi novozaraženih na dnevnoj razini u Hrvatskoj nam rastu, sad su već više od 2700 nekoliko dana, što zasigurno ukazuje na to da će broj hospitaliziranih osoba rasti – rekao je Beroš za medije.

Računa se da je to 162 kreveta u glavnom objektu SB-a Stubičke Toplice.

– Po potrebi ćemo iskoristiti ove kapacitete kao i sve druge na raspolaganju u sustavu – kaže Beroš. (jutarnji.hr)

FOTO Marko Lukunić / POOL/ PIXELL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI