Zbog poskupljenja materijala zastao projekt gradnje POS stanova!

Cijene kvadrata stanova i cijene nekretnina općenito u posljednje vrijeme stalno rastu, a ako pogledamo Ludbreg, teško je pronaći stan za kupnju, a za iznajmljivanje gotovo nemoguće. Rješenje se naziralo u gradnji POS stanova koji su se trebali graditi na zemljištu kraj trgovačkog centra, no cijeli je projekt na čekanju već neko vrijeme, a ovu temu aktualizirali su vijećnici Gradskog vijeća na nedavno održanoj sjednici, točnije Krešimir Horvat koji je u sklopu aktualnog sata gradonačelniku Biliću uputio pitanje o stanju s početkom gradnje najavljenih stanova.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Kod Spara je zamijenjeno zemljište za ciglanu pa me zanima kad će krenuti izgradnja POS stanova. Prošle su tri godine, a nije se ništa pomaklo, pisalo se da ima velikog interesa za te stanove, a pomaka nema. Pitanje je kada ćemo početi graditi stanove, znam da je zemljište privatno, ali me zanima ako ima kakvih informacija – pitao je vijećnik Horvat.

Gradonačelnik Dubravko Bilić odgovorio je kako su u suradnji s APN-om pokrenuli tu cijelu priču i stvorili poseban model u skladu s Zakonom o poticanoj stanogradnji koji omogućuje da privatni investitor u suradnji s APN-om tržištu ponudi stanove pod uvjetima kakve diktira APN i to po zaštićenoj i unaprijed dogovorenoj cijeni.

– Kad smo krenuli u sve to, cijena kvadrata stana u Ludbregu je bila 900 eura pa otišla na 1100 eura i tu govorimo o neto prodajnoj cijeni stana. APN je odredio internim odlukama da je vrijednost stana 1190 eura i tu se moraju smjestiti svi troškovi gradnje i mora ostati za plaće graditeljima. Dvaput je bio objavljen natječaj i nijednom se nije prijavio nitko tko bi mogao izgraditi stanove po toj cijeni. Naime, trenutno se u Ludbregu prodaju stanovi od 1400 do 1600 eura po kvadratu jer je sav građevinski materijal poskupio – pojasnio je gradonačelnik Bilić.

Dodao je kako je pod tim prvotnim uvjetima nemoguće graditi stanove jer jednostavno nema računice te da se APN mora prilagoditi tržišnoj cijeni i odrediti cijenu koja će pokriti barem troškove gradnje.

– Grad je spreman sudjelovati u toj cijeloj priči uz neke mjere koje možemo ponuditi oko komunalnog doprinosa i priključaka, ali više od toga ne možemo. U sljedećem periodu moramo vidjeti možemo li naći neki novi model za izgradnju stanova, međutim, to više nije ono što smo mi mislili da je 900 ili 1100 eura, nego su to danas potpuno druge cijene. Nadamo se da će se nešto dogoditi, no dok APN ne prilagodi svoju cijenu, mogu raspisati još ne znam koliko natječaja, ali se jednostavno u tu cijelu priču nitko neće javiti – rekao je gradonačelnik Bilić pa izgleda kako još neko vrijeme ništa od POS stanova u Ludbregu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI