Zbog puno vlage sezona će biti loša

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kristina Ružić iz OPG-a Ružić svoje prve sadnice borovnica posadila je prije osam godina, a danas ima tri tisuće sadnica uzgojenih potpuno ekološki. Osim što se na jednom hektaru zemlje nalaze borovnice, prije dvije godine na dodatna tri hektara zasađeni su i lješnjaci od kojih se rod očekuje kroz nekoliko godina. Na ideju za sadnju upravo borovnica došli su zbog viška hladnjača.

– Moji godinama imaju ribarnicu te su u početku bili zastupnici za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku za dostavu ribe, a kad je stigla kriza, zatvorila se veleprodaja i ostale su nam velike komore i hladnjače. Razmišljali smo što bi bilo najbolje pohraniti u njima i shvatili da je to voće. Prva ideja bile su jabuke, ali tu je već tada bilo loše tržište i male otkupne cijene, a na skupovima koje smo obilazili već tada su govorili da će se slično događati s aronijom tako da smo se na kraju odlučili za borovnicu – pojasnila je Kristina.

Kristina Ružić na plantaži

OPG Ružić tada bio prvi u ludbreškom kraju koji se odlučio na uzgoj ovog bobičastog voća, a dodatan poticaj za njihov uzgoj bila je činjenica da za uzgoj nisu potrebni gotovo nikakvi strojevi, već samo ljudska ruka. Kristina nam je tako ispričala da najviše posla imaju oko rezidbe, za što im treba više od četiri sata za jedan red. Imaju posađeno šest vrsta borovnica, a osim rezidbe, najviše je posla tijekom berbe koja upravo sad i traje.

– Sad je faza berbe ranije sorte i iako nam puno pomaže obitelj, moramo unajmiti i dodatne radnike. Većinom su to učenici preko servisa i ta dva mjeseca koliko berba traje nije problem pronaći radnike. Borovnice se inače beru u četiri navrata jer na jednom grozdu ne dozrijevaju sve jednako, a imamo i šest vrsta tako da su neke sorte ranije, neke kasnije.

Ipak, ova sezona i nije baš najbolja zbog puno vlage koja borovnicama ne odgovara jer su one poput grozda i kad vlaga uđe u njih, one jednostavno trunu. Iako dosad nisu imali problema s plasiranjem proizvoda, ove sezone primjećuju pad cijena.

– Borovnice prodajemo na placu u Varaždinu, imamo svoje kupce na malo i otkup na veliko. Za sada smo svake godine sve prodali, a moram reći kako su ove godine cijene pale jer sad ima dosta ljudi koji imaju doma nekoliko grmova, a njima se isplati dati i nižu cijenu jer ne treba platiti radnike i mogu sve sami napraviti. Cijena naših borovnica na tržnici je 60 kuna za kilogram, a ako se uzimaju veće količine, 50 kuna – rekla je za kraj Kristina. Ivana Dežić

Foto Ivana Dežić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI