Zbog starog jablana Stjepan ima noćne more: Očajan sam, srušite to što prije!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stjepan Nežak iz Kalnika veli kako već dvadesetak godina navečer liježe u krevet sa strahom da mu se stablo iz susjedova dvorišta ne sruši na glavu. Riječ je o visokom jablanu koji nebo para petnaestak metara, preko ceste, od Stjepanove kuće.

– Susjed je stablo htio sruštiti i zapilo je do polovice debla. Kad je shvatio da će deblo pasti na električne kablove, prestao je piliti i tako je sve ostalo. Jablan može svaki čas pasti na moju kuću, zbog čega ne spavam mirno – pripovijeda Stjepan.

Dobro, pa zar za svoj miran san baš ništa nije poduzeo u 20 godina, nameće se pitanje. Jest, itekako, ali bezuspješno.

– Kao prvo, sam ne mogu ništa jer je stablo u susjedovu dvorištu, a susjed je završio u staračkom domu. U njegovoj kući živi zaštićeni najmoprimac i on nema baš ništa s tim stablom. Kako je u blizini jablana električna mreža, tražio sam od Elektre da riješe problem, a oni su mi rekli da su njihovi kabeli osigurani i preporučili su mi neka i ja osiguram svoju kuću – veli Stjepan.

Tražio je rješenje i s bivšim i sadašnjim načelnikom općine, no nije ga našao.

– Bivši načelnik rekao mi je da samo dolazak kamiona s dizalicom iz Križevaca u Kalnik stoji 1500 kuna i im je to preskupo. Naravno, ja ne smijem sruštit jablan jer je na tuđem zemljištu. On je prepiljen na pola i valjda ga samo kora drži da ne padne. Ako dođe jači vjetar – on je na mojoj kući – kazao je Stjepan.

Pokazuje granu koja je nedavno otpala na stazu koju koristi pješaci. I djeca na putu do škole.

– Tko će biti odgovoran za to ako se jablan sruši na neko dijete ili na automobil, nedajbože na školski autobus? Očajan sam, to treba što prije srušiti! Vidi se da se stablo suši, pomalo otpadaju sitne suhe grane. Vrag ne spava – upozorava on.

U blizini je i drugi jablan, na općinskom zemljištu, kojemu također otpadaju suhe grane, ali taj barem nije dopola zapiljen.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI