Zbog sumnje u gripu u bolnici zadržano 13 kroničnih bolesnika, najviše oboljelih srednjih godina

Inače, zbog širenja epidemije gripe do daljnjeg su zabranjeni posjeti bolesnicima u koprivničkoj Općoj bolnici


Autor: podravski.hr — 11.01.2019. / 12:06 Aktualno

Ulaz u koprivničku Opću bolnicu - do daljnjeg nema posjeta

Epidemija sezonske gripe sve se više širi. Prema riječima dr. Maje Blažeković s koprivničke Epidemiologije, u koprivničkoj je Općoj bolnici trenutno 13 ljudi za koje se sumnja da su zaraženi gripom.

– Riječ je o kroničnim bolesnicima koji su hospitalizirani iz drugih razloga, ali imaju i simptome gripe, pa smo im uzeli briseve te ih poslali na analizu kako bi se i službeno potvrdila dijagnoza. Rezultate očekujemo početkom idućeg tjedna – rekla je dr. Blažeković.

Inače, zaključno sa 6. siječnja u Koprivničko-križevačkoj županiji službeno je potvrđeno 117 gripoznih, no stvarni je broj mnogo veći jer se mnogi slučajevi ne prijavljuju. U danima koji dolaze zaraženih će biti sve više, a vrhunac epidemije gripe očekuje se krajem siječnja.

Najviše je oboljelih u dobnoj skupini od 30 do 64 godine, dakle, među radno aktivnim stanovništvom.

Prema riječima dr. Maje Blažeković, zasad se još ne zna koji tip gripe prevladava, pretpostavljaju da je riječ o tipu A, podtipu H1N1. Inače, gripa tipa A sklonija je mutacijama od tipa B te češće uzrokuje teže oblike bolesti.

Inače, zbog širenja epidemije gripe do daljnjeg su zabranjeni posjeti bolesnicima u koprivničkoj Općoj bolnici. Zabrana bi mogla potrajati sve dok gripa ne oslabi, a to bi trebalo biti u veljači. (mi)

FOTO: ILUSTRACIJA