ZBOG SUŠE I VELIKIH VRUĆINA Ludbreškim cvjećarima troškovi proizvodnje porasli i za 30 posto

Upravo dani pred blagdan Svih svetih najužurbaniji su dani u ludbreškom kraju, koji je po proizvodnji cvijeća najpoznatijih u cijeloj Hrvatskoj


Autor: podravski.hr — 25.10.2017. / 11:51 Aktualno

Sezona je za ludbreške cvjećare na vrhuncu zbog blagdana Svih svetih

Za proizvođače cvijeća u ludbreškom kraju ovo je bila vrlo izazovna godina, zapravo jedna od najizazovnijih u proteklom desetljeću. Iznimno visoke temperature i nedostatak kiše kroz dugo razdoblje uzrokovali su izniman šok za biljke.
Sve to je značilo i mnogo veća ulaganja u razne pripravke i prihranu, koje su proizvođači cvijeća morali nenadano nabaviti. U tome nije iznimka niti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vručina iz Dubovice blizu Ludbrega. Obitelj Vručina na 7000 kvadratnih metara uzgaja cvijeće i povrće. Upravo dani pred blagdan Svih svetih najužurbaniji su dani u ludbreškom kraju, koji je po proizvodnji cvijeća najpoznatijih u cijeloj Hrvatskoj.
Cvjećari iz ludbreškog kraja upravo ovih dana beru ono što su vrijedno uzgajali proteklih četiri ili pet mjeseci. Unatoč teškoj godini, proizvođači cvijeća su zadovoljni, ali njihova sreća nije ‘pala sa neba’, nego upravo suprotno.
– Ova godina bila je jedna od najizazovnijih otkad se bavimo uzgojem cvijeća. Suša i iznimno visoke temperature zahtijevale su od nas da iskoristimo sve svoje znanje i iskustvo. No, također moram napomenuti da su nam troškovi proizvodnje narasli za 20 ili čak 30 posto – objasnio je Antun Vručina.
Zahvaljujući velikom trudu i znanju koje se prikupljalo generacijama, kupci će i ove godine moći kupiti vrhunsko cvijeće.
– Cvijeće koje se sad bere skladišti se u zatvoreno, točnije pod plastenik, kako bi izbjeglo oštećenje od jake kiše ili niskih temperatura – objasnio je Antun.
Plasman vrhunskog proizvoda nikad nije došao u pitanje, a zbog visokih troškova proizvodnje ove su se godine i cijene nešto korigirale, malo povisile. No, još uvijek postoje problemi, posebice kod naplate.
– Što više prodamo u maloprodaji, bolje za nas. Iako su cijene nešto više, kupci prepoznaju kvalitetu cvijeća iz našeg kraja pa rado kupuju kod nas. Veleotkupljivači često nude kompenzacije, i to s robom koja nam nije potrebna, a to nam otežava poslovanje. No, snalazimo se – zaključio je Antun Vručina na čijem je imanju u tijeku branje i sortiranje cvijeća za glavni događaj cvjećarske proizvodnje, blagdan Svih svetih. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF

Koprivničanka Monika Szabo pomaže u berbi cvijeća kod ludbreškog uzgajivača u Dubovici