ZBOG TUČE I SUŠE Povrće osjetno skuplje i, što je najgore, to je tek početak rasta cijena

Tuča je uzela svoj danak i na parcelama salate, a pravi skok njene cijene očekuje se u zimskim mjesecima jer su stradali usjevi bili namijenjeni upravo za prodaju u tom razdoblju


Autor: podravski.hr — 18.10.2017. / 15:46 Aktualno

Cijene povrća počele su rasti i na koprivničkoj tržnici

Prvo iznimno niske temperature, a potom tuča i suša ostavile su traga na ovogodišnjim usjevima povrća, što je pak dovelo i do rasta cijena. Suša se odrazila i na urod krumpira, a kako će ‘ubiranje plodova’ kod svih uzgajivača biti slabije, cijena za kilogram već sad je porasla s dvije na tri kune.
Cijena krumpira mogla bi još rasti, pogotovo u idućoj godini jer je dosta uzgajivača smanjilo proizvodnju. Na urod kupusa se pak odrazila tuča koja je pojedinim uzgajivačima smanjila prinose i do 80 posto. Trenutno je cijena kupusa skočila s dvije na 2,5 kune, a očekuje se da će dodatno rasti.
Tuča je uzela svoj danak i na parcelama salate, a pravi skok njene cijene očekuje se u zimskim mjesecima jer su stradali usjevi bili namijenjeni upravo za prodaju u tom razdoblju. Željka Čorba iz Molva Greda, koja se bavi uzgojem krumpira i kupusa, ističe da je rast cijene očekivan jer potražnja polako premašuje ponudu.
– Ova godina donijela je brojne elementarne nepogode i to se moralo odraziti na cijenu povrća. Imali smo tuču sredinom rujna, što se ne pamti pa je stradao i urod koji je izdržao sušu – priča Željka Čorba.
Veliku štetu pretrpjela je na kupusu, a prinosi će biti manji i za 80 posto.
– Taman kad se kupus razvijao, pala je tuča i uništila plodove. Sad se polako oporavljaju, no na dosta plodova listovi su oštećeni i sumnjam da će biti velike berbe – dodaje Željka Čorba.

RAST CIJENA POVRĆA
Krumpir 50%
Paprika 35%
Kupus 25%
Luk 24%
Kelj 12%
Salata 10%

Urodom krumpira je zadovoljna, iako će na pojedinim mekotama biti prepolovljen.
– Većina usjeva je na boljim zemljama na kojima ću dobiti očekivanih 20 tona po hektaru. Cijena krumpira će sigurno još rasti, a to će posebno biti izraženo u idućoj godini jer je dosta povrtlara odustalo od uzgoja nakon katastrofalne prošle godine – zaključila je Željka Čorba.
I na drugom kraju Podravine, u ludbreškoj regiji, cijene povrća u odnosu na prošlu godinu porasle su. Ipak, kod pojedinih proizvođača može se naći kupus po dvije kune po kilogramu te krumpir po istoj cijeni, što je na razini prošle godine, ali takvi proizvodi vrlo brzo nestanu.
Najveća razlika u cijeni vidi se na cvjetači, čiji se urod ove godine zbog suše prepolovio. Cijena ovog povrća viša je za dvije kune po kilogramu.
– Kilogram cvjetače prodajemo po 12 kuna. Bili smo primorani dići cijenu kako bismo spasili poslovanje. Puno smo uložili u sjeme i obradu cvjetače, a urod je bio znatno manji negoli smo očekivali. Cijena je morala ići gore kako ne bismo poslovali s gubitkom – objasnila je Đurđica Špoljarić iz Martijanca. (db, md)
FOTO: NIKOLA WOLF

Kupus je već skuplji za 25 posto