Zbog zabrane treninga moguća je odgoda nastavka prvenstva u trećoj hrvatskoj ligi

Neki su nogometni klubovi, članovi Treće i Četvrte lige, najavili kako će pripreme za proljetni nastavak sezone započeti tijekom siječnja. Međutim, oni koji to učine mogli bi se naći u problemima, jer su do 31. siječnja i dalje na snazi stroge epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa.

Tim su mjerama treninzi zabranjeni većini sportaša, osim onim klubovima koji se natječu u prvom i drugom rangu natjecanja u seniorskoj kategoriji i u prvom rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (prve, druge i treće kategorije) u individualnim sportovima.

Tajnik Saveza Danijel Lončar (drugi s lijeve)

Individualno vježbanje na otvorenom nije obustavljeno, ali jasno je svima da ono ne može zamijeniti jedan pravi nogometni trening. K tome su zatvorene i teretane koje su, osobito u pripremnom razdoblju, od velikog značaja za sportaše.

– Zasad nema nikakvih novosti, zabrana treniranja na snazi je do kraja siječnja, a zasad ne postoje nikakve naznake da bi se prije tog datuma išlo u bilo kakva popuštanja. Klubovi se i dalje moraju pridržavati tih mjera, dakle nije dozvoljeno bilo kakvo okupljanje ni treniranje, kamoli igranje prijateljskih utakmica – rekao je Danijel Lončar, tajnik Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije.

Josip Mađarić

Produlje li se ove stroge mjere, moglo bi doći do problema i s kalendarom natjecanja.

– Klubovima svakako treba dati i određeno vrijeme za pripremu svojih momčadi. Trenutačno su svi izvan aktivnosti, a ove zime nema ni malonogometnih turnira na kojima su igrači održavali sportsku formu. Ako mjere potraju, onda dolazimo u ozbiljne probleme s odigravanjem županijskih nogometnih liga – dodaje Lončar.

Puno je upitnika i oko Županijskoga kupa u kojem nije odigrana još niti jedna utakmica u aktualnoj sezoni.

– Razmišljamo i o Kupu, ali još ne znamo kakav ćemo model natjecanja primijeniti. S obzirom na to da smo osuđeni na igranje srijedom, tražit ćemo model kad dobijemo barem neku malu naznaku daljnjeg raspleta situacije. Dakako, pitanje je i što će biti s publikom, i o tome dosta ovisi. Uglavnom, nikad još nismo bili u ovakvoj situaciji – zaključio je tajnik ŽNS-a.

NK Graničar Đurđevac

Trećeligaši bi trebali krenuti prvi od amaterskih klubova, nastavak natjecanja predviđen je za drugu polovicu veljače, što bi značilo da pripreme trebaju početi već ovog tjedna. A to je s obzirom na mjere koje su na snazi nemoguće, osim u ‘ilegali’, a valjda se nitko neće igrati s vatrom… Iz Vlade su prošli tjedan poručili kako će se mjere, ovisno o epidemiološkoj situaciji, popuštati od 1. veljače. Ipak, doznajemo da u HNS-u postoji jak lobi vezan uz neku od drugih skupina Treće lige koji bi želio da se nogometnim trećeligašima omogući početak priprema od 18. siječnja.

Načelnik županijskog stožera Civilne zaštite Ratimir Ljubić nije nam mogao reći ništa više od onog što smo i ranije znali.

– Mi provodimo odluke Nacionalnog stožera, a one su i dalje iste kad su u pitanju treninzi i natjecanja – kratko je kazao Ljubić.

Dakako, i klubovi su u velikoj neizvjesnosti, a dugo razdoblje neaktivnosti njihovim igračima može donijeti samo štetu kad je u pitanju razina tjelesne pripremljenosti. Kad bi se nakon svega tri tjedna priprema krenulo u natjecanje, posljedice bi mogle biti teške po zdravlje igrača.

– Nitko još ne zna što će biti. Spominje se da bi se od početka veljače moglo ići u popuštanje nekih mjera, a nama prvenstvo u Trećoj HNL-sjever počinje tri tjedna kasnije. S obzirom na to da se radi o ozbiljnoj ligi u kojoj se natječu jake momčadi, sa samo tri tjedna priprema značajno bi se povećala mogućnost ozljeda. Stoga je sa stručno-sportskog stajališta neozbiljno ući u proljetni dio sezone sa samo tri tjedna priprema. Mislim da će biti nužno pomaknuti proljetni početak prvenstva, vjerojatno s varijantom da se igra srijeda-nedjelja. Mislim da je to manje zlo – rekao nam je Josip Mađarić, glavni čovjek Tehničara iz Cvetkovca.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI