ZBRINJAVANJE OTPADA Ružman: Odobrena studija vrijedna 76 milijuna eura, nema spalionice na Piškornici

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U prostorijama Županijske gospodarske komore u Koprivnici direktor Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada Piškornice Mladen Ružman i voditelj poslova razvoja upravljanja projektom Nikola Martinaga javnosti su predstavili studiju izvedivosti Piškornice koju je prihvatila i Europska unija.

– Da bude svima jasno, spalionice otpada na Piškornici neće biti zato što se studijom ne predviđa izgradnja spalionice otpada – naglasio je direktor Ružman u svom izlaganju projekta koji je prije tri dana odobrila Europska unija o budućnosti odlagališta otpada nadomak Koprivnice. Piškornica je primila potvrdu o pripremljenosti projekta kojim je prihvaćena studija izvedivosti te analiza troškova i koristi tog centra za zbrinjavanje otpada. Ružman je naglasio kako je vrijednost izgradnje cjelovitog i integriranog sustava Piškornice, koji je usuglašen s nacionalnom i europskom regulativom, nešto više od 76 milijuna eura i obuhvaća uspostavu cijelog sustava s izgradnjom sortirnica i kompostana, kao i sve infrastrukturne objekte potrebne za funkcioniranje sustava kao što su sustav odvodnje, trafostanica, pristupna cesta, vodoopskrba i drugo.

Nikola Martinaga i Mladen Ružman

Vrijednost same investicije izgradnje Piškornice iznosi nešto više od 59 milijuna eura, a studijom je predviđena primjena mehaničko-biološke metode obrade otpada od gotovo 100.000 tona godišnje. Ružanov suradnik, voditelj poslova razvoja upravljanja projektom Nikola Martinaga javnosti je objavio funkcioniranje samog sustava koji je prihvaćen studijom s naglaskom da će se koristiti naprednije mjere zaštite okoliša kako bi se onemogućili štetni utjecaji na okoliš i zdravlje ljudi. Izgradit će se brtveni sustavi, kao i sustavi za kontrolu ispravnosti geomembrane, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, a naglašeno je kako će sve potencijalno opasne vode prolaziti dvostruko pročišćavanje prije ispuštanja u okoliš. Takvim načinom kontrole otpadnih voda, naglašeno je, spriječit će se bilo kakvi utjecaji na potok Gliboki u koji će se ispuštati samo višak vode s odlagališta građevinskog otpada te otpadnih voda s prometnih površina, s tim da će se one ispuštati tek nakon što se pročiste na separatoru masti i ulja, naglašeno je.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI