Zdravko prodaje tuje: Sve nas koji imamo rasadnike uništava uvoz

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zdravko Višnjić iz Koprivnice već 20 godina ima rasadnik tuja. U početku mu je rasadnik služio kao dodatni izvor prihoda, no kad je ostao bez posla, prisiljen je živjeti od uzgoja tuja.

– Bio sam zaposlen u Podravci na održavanju javnih površina, no kako su ukinuli taj odjel, ostao sam bez posla pa sad živim isključivo od tuja. Moj rasadnik ne zahtijeva prevelika ulaganja pa uspijevam nekako preživljavati od prvog do prvog, ali daleko je to od onoga što bi ovaj posao trebao donijeti nama koji se njime bavimo – ističe Zdravko Višnjić.

Iako ima kupce iz cijele Podravine, potražnja za tujama sve je slabija. U prosjeku, kaže Zdravko, godišnje proda oko 400 tuja, što je znatno ispod kapaciteta njegova rasadnika.

– Sve nas koji imamo rasadnike uništava uvoz. Neki tuje uvoze iz Italije i to treće klase, a prodaju pod prvu za čak triput višu cijenu od one koja je kod nas domaćih uzgajivača. Sad nam na ruku nije išla ni ova situacija s koronavirusom i puna dva mjeseca nisam prodao nijednu tuju – žali se Zdravko Višnjić.

I Zdravko ozbiljno razmišlja o “zatvaranju” svog rasadnika, pogotovo zbog činjenice da će u ovoj godini imati uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu.

– Jedino što me još veže za uzgoj su kupci koji cijene ono što radim. Dosta kupaca k meni dolazi na osnovu preporuka od svojih prijatelja i poznanika koji su kod mene kupovali tuje. To je potvrda da radim dobar posao, no i dalje ozbiljno razmišljam da ispraznim rasadnik – zaključio je Zdravko Višnjić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI