Zdravkov umjetnički jubilej: : Slikarstvo je oduvijek bilo moj životni interes

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Đurđevčanin Zdravko Šabarić (66), poznati slikar i kulturni djelatnik, i u ovoj godini obilježava svoj umjetnički jubilej – 50. obljetnicu slikarstva i kulturno-umjetničkog rada.

Njegov slikarski talent još u osnovnoj školi zapazio je slikar Josip Turković koju mu je dao i prve slikarske poduke, a slikarstvom se počeo baviti od 1970. godine. U 50 godina svog stvaralaštva imao je brojne samostalne i skupne izložbe, a njegove slike zastupljene su na svim kontinentima.

– Još u školskim danima osjećao sam da slikarstvo neće biti samo moj povremeni hobi, nego i životni interes. Odrastao sam u likovnom okruženju nadaleko poznate podravske naive, ali htio sam imati svoj identitet i biti drugačiji, a tako je mislio i moj mentor Josip Turković koji mi je širio umjetničke obzore – ističe Zdravko Šabarić.

Tijekom 50 godina slikarstva Zdravko se okušao se u svim tehnikama, a najviše slika uljem na platnu, dok su najčešći motivi tradicijski običaji i način života. Za svoje slike dobio je brojne nagrade, a najdražu mu je posebna nagrada Hrvatskog sabora kulture koju je dobio ove godine za tehničku izvedbu i originalnost na susretu likovnih stvaratelja.

– U pola stoljeća slikarskog rada imao sam dosta tematskih ciklusa, a najveći i najbolji kritičar mi je moja supruga Anica. Podrška obitelji imala je, a i danas još uvijek ima, utjecaj na moje stvaralaštvo – kaže Zdravo Šabarić.

U povodu 50. obljetnice stvaralaštva Muzej grada Đurđevca izdao je monografiju o Zdravku Šabariću čije je predstavljanje pomaknuto za iduću godinu zbog trenutne epidemiološke situacije.

– Svoj slikarski jubilej proslavit ću i retrospektivnom izložbom u Galeriji Stari grad čije je otvorenje planirano 9. travnja iduće godine – zaključio je Zdravko Šabarić.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Katedralni zbor predstavio plan rada

Prošli je tjedan u prostorijama biskupske rezidencije grkokatoličke katedrale Presvete Trojice održana godišnja skupština Katedralnog pjevačkog zbora Križevci. Skupštinu je predvodio predsjednik Katedralnog pjevačkog zbora

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI