ZDRAVLJE Čudesan grm upravo je u cvatu, a čaj od njegova cvijeta odličan je za srce i visoki tlak

Prva zapažanja o ljekovitosti gloga opisuje grčki liječnik Pedanije Dioskorid. On zapaža da cvijet i plodovi gloga odlično djeluju na rad srca


Autor: podravski.hr — 06.05.2018. / 10:08 Aktualno

Cvijet gloga

Poznato je da je glog (lat. Crataegus monogyna) grm koji može narasti do pet metara. Kod nas cvate krajem travnja i početkom svibnja. Lako ga je prepoznati jer ima prekrasan bijeli cvijet, dok njegov miris podsjeća na miris badema.
Glog je rasprostranjen po čitavom svijetu, a opisi njegovih ljekovitih svojstava javljaju se u svim kulturama od Kine pa sve do Sjeverne Amerike. U povijesti Grci i Rimljani koristili su ga kod ceremonija sklapanja braka i rođenja djece, dok je u arapskoj kulturi glog bio povezan sa smrću te je korišten u pogrebne svrhe. Glog je bio “sveto drvo medicine” drevnih druida.
Uz češnjak i gorušicu imao je važnu simboliku na području bivše Habsburške monarhije jer se vjerovalo da štiti od napada vampira. Poznat vam je vjerojatno glogov kolac, koji je služio za probijanje srca vampira. Simbolika gloga također se veže i za božicu Cardeu, koja donosi sreću u kući i skladan brak.
Prva zapažanja o ljekovitosti gloga opisuje grčki liječnik Pedanije Dioskorid. On zapaža da cvijet i plodovi gloga odlično djeluju na rad srca. Čaj od cvijeta gloga u alternativnoj medicini koristi se kod problema s srcem (regulira njegov rad) te kod starijih ljudi liječi mane srčanog mišića i upalu srčanog mišića, a pomaže i kod ovapnjenja žila (arterioskleroze). Cvijet gloga odličan je kao regulator krvnog tlaka. Visoki krvni tlak snižava, dok niski povisuje ako je slabo srce. Prema novim istraživanjima, čaj od vrška gloga također se preporuča kod snižavanja lošeg kolesterola i triglicerida. Osim čaja od vrška gloga, također se koriste i bobice gloga. Iz njih se može izrađivati ekstrakt koji također pomaže kod snižavanja kolesterola u krvi jer povoljno utječe na rad žuči.
U našim krajevima glog se najčešće u čajevima kombinira s bijelom imelom, koprivom, mentom, kaduljom, listom kupine i preslicom. Kod korištenja obavezno se morate konzultirati s liječnikom, ljekarnikom ili drugom stručnom osobom. Moja preporuka je da se obavezno kombinira s nekim drugim blagim čajem. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Koristite čaj od gloga pet dana, a nakon toga dva dana prestanite ga koristiti jer stvara naviku.
Kod cvatnje gloga beru se cvjetovi zajedno s lišćem, a suše se u hladu na prozračnom mjestu. Osušeni listovi i cvjetovi se tada pripremaju kao čaj. U tradicionalnoj medicini vrlo je popularna izrada tinktura od cvijeta gloga. Najčešće se za to koristi domaća rakija, maceracija tinkture prosječno traje 21 dan.
Glog ima prekrasan bodljasti grm koji u divljini štiti divlje životinje te je njihov dom. Prema antičkoj simbolici, glog daje sreću u kući, ali grančice s cvjetićima stavljaju se na vanjski dio ulaznih vrata – nikako unutra, jer tada donose nesreću i nesklad. Unutra vam dobro dođe glogov kolac jer nikada ne znate kad vas mogu napasti moderni vampiri koji vrebaju sa svih strana.
Vremensko ograničenje primjene čaja od cvijeta gloga je maksimalno četiri mjeseca. Dovoljno je uzimati jednu šalicu dan.
Priprema čaja: dva grama ili jednu malu žličicu cvijeta gloga prelijete s dva decilitra kipuće vode i ostavite 15 do 20 minuta. Zatim procijedite i zasladite po želji šećerom, medom ili stevijom.
PIŠE: inž. agr. Krešimir Krznarić, Pampa-tea