Zdravstvene ustanove ogorčene: Županijska vlast želi nam s računa uzeti 20 milijuna kuna

Melita Ivančić, pročelnica županovog ureda, potvrđuje kako je pokrenuto uvođenje riznice, ali samo stoga što je tako određeno zakonom i zato što će to dodatno poboljšati efikasnost poslovanja Županije


Autor: podravski.hr — 18.03.2018. / 9:52 Aktualno

Šefice zdravstvenih ustanova Mirjana Hanžeković (u pozadini lijevo) i dr. Marija Krajina sa županom Korenom

Namjera župana Darka Korena i pročelnika za financije Darka Masneca da promijene način financijskog poslovanja tako da uvedu riznicu i na „jednu hrpu“ stave sve prihode ustanova u Koprivnici kojima je Županija osnivač izazvala je ovih dana pravu pomutnju.
Na noge su se, kako neslužbeno doznajemo, podigli neki ravnatelji županijskih ustanova ustvrdivši da se riznica uvodi na brzinu, bez adekvatne pripreme, ali i da će ustanove poput Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za javno zdravstvo, koje se ne financiraju iz županijskog proračuna, doći u nezavidnu poziciju da o plaćanjima njihovih računa ubuduće odlučuje Županija. Zašto? Isplati li, primjerice, s jedinstvenog računa riznice Županija plaće svojim službenicima, a ne dobavljačima lijekova, to bi moglo dovesti do kolapsa čitavog sustava.
Melita Ivančić, pročelnica županovog ureda, potvrđuje kako je pokrenuto uvođenje riznice, ali samo stoga što je tako određeno zakonom i zato što će to dodatno poboljšati efikasnost poslovanja Županije. Ona podsjeća na članak 60. Zakona o proračunu, koji nedvosmisleno određuje da državni proračun i proračuni jedinica lokalne uprave imaju samo jedan račun za sva plaćanja.
– Uvođenje riznice ujedno ne znači i uzimanje sredstava bilo kojeg proračunskog korisnika, kao ni zadiranje u autonomnost njihovih odluka i odgovornost za naplatu njihovih prihoda. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg Županija ne bi imala kontrolu poslovanja nad ustanovama koje je osnovala, a posebno ako se uzme u obzir i činjenica da je proteklih godina uložila i znatna financijska sredstva i time osigurala da mogu uspješno raditi – kazala je M. Ivančić.
S druge strane, nezadovoljnici odlukom o uvođenju riznice upozoravaju kako se ona donosi „preko noći“, a glavni motiv vide u dobrom poslovanju dijela ustanova. Tumače kako Dom zdravlja ima financijsku imovinu vrijednu oko 12 milijuna kuna, Zavod za javno zdravstvo akumuliranu dobit od pet milijuna kuna, Ljekarne Koprivnica tri milijuna kuna, Ljekarne Križevci upola toliko, Zavod za hitnu medicinu na računu ima 700.000 kuna… Radi se o više od 20 milijuna kuna na koje bi Koren i Masnec, navodno suočeni s nelikvidnošću svoga proračuna, željeli „staviti šapu“.
– Do sada su već poduzete određene radnje na uvođenju riznice i upravljanju financijskim sredstvima. Rezultat toga vidljiv je u tome što su do konca veljače izmirene obveze prema svim dobavljačima i korisnicima iz prethodne godine, a danas proračun posluje stabilno i uredno i na vrijeme se izvršavaju sve obveze – opovrgava to Melita Ivančić.
U čitavoj priči zanimljivo je to da županijske zdravstvene ustanove još nisu službeno obaviještene o ulasku u riznicu i ukidanju računske samostalnosti. Usto, Koprivničko-križevačka županija bila bi prva u Hrvatskoj koja bi ukinula račune Domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu i Zavodu za javno zdravstvo, kako doznajemo od ravnateljica Marije Krajina, Mirjane Hanžeković i Draženke Vadla.
Prema riječima pomoćnice ministra financija i glavne državne rizničarke Ivane Jakir-Bajo, nema nikakve sumnje da je uvođenje riznice u skladu sa zakonskim preporukama.
– To je vrlo složen i dugotrajan posao, koji valja jako dobro pripremiti. Teoretski ne bi smjelo doći do situacije da, primjerice, jedinica lokalne samouprave posegne u riznicu kako bi isplatila plaće svojim službenicima a da istodobno kasni plaćanje faktura dobavljačima neke ustanove, no u praksi se to može dogoditi. Sve ovisi o ljudima – kazala nam je u telefonskom razgovoru.
Je li motiv hitnog ustroja županijske riznice doista „odgovorno i efikasno korištenje javnih resursa“ ili on leži u 20 milijuna kuna koji su zasad izvan kontrole županijske vlasti, vidjet će se. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF