ZEKO I POTOČIĆ Keleminec i Labazan otkazali performanse, sibirska zima opet je utjecala na tijek povijesti

Hladan zrak koji se spustio k nama ravno iz Sibira minirao je ovih dana dvije akcije naših junaka


Autor: podravski.hr — 02.03.2018. / 10:24 Aktualno

Renato Labazan otkazao je 'skijanje' na Piškornici

Tko zna kakav bi bio tijek svjetske povijesti da te zime 1942. godine nije vraški stisnulo. Hitlerove divizije već su osvojile skoro cijeli Staljingrad, a onda je postalo toliko hladno da se smrzavao dizel u njemačkim tenkovima. A Hitlera, pak, možda ne bi ni bilo da 130 godina prije operacije Barbarrosa gadna zima nije uništila Napoleonovu armiju u Rusiji. Vrag bi ga znao.
Hladan zrak koji se spustio k nama ravno iz Sibira minirao je ovih dana dvije akcije naših junaka i tako još jednom zavrtio kotač povijesti u drugome smjeru. Jedina politička stranka koju vodi Koprivničanac, Autohtona hrvatska stranka prava, danima je najavljivala veliki skup u povodu rođendana Ante Starčevića. Dražen Keleminec i ekipa sve su lijepo isplanirali: okupljanje pred Starčevićevom kućom, pa marš do Jelačić placa i onda odlazak na grob Oca domovine u Šestinama, uz prikladan dress code – svi u crnome.
Ali onda je zapuhalo pa su čitav cirkus otkazali. Što drugo da učine ljuti bojovnici na čelu s obergruppenfuhrrerom, spremni u svakome trenutku proliti krvcu za Domovinu, nego da se pokriju dekicom i stisnu uz radijator dok studen ne prođe? Tko će štititi hrvatski dom ako se dečki prehlade?
Neki su Kelemincu već preporučili da stranku preimenuje u Hrvatsku tropsku stranku prava.
No, nisu samo ljudi desničari onemogućeni u političkome djelovanju kad se živa u termometru spusti ispod nule, otkazan je i za jučer pompozno najavljivan prvi koprivnički politički performans nezavisne liste Danijele Glavosek-Kovačić i Marijana Šiška. Na njemu je vitez Renato Labazan trebao najaviti svoju kandidaturu za šefa županijske Turističke zajednice otvaranjem skijališta na brdu smeća koje je naraslo na Piškornici. To je trebao biti politički udarac koji bi probo župana Darka Korena ravno kroz srce.
Nije jasno zašto je stvar na kraju otkazana jer nema idealnijih uvjeta za otvaranje skijališta nego po zimi i snijegu. Bit će da su se organizatori uplašili za vlastitu sigurnost, barem su tako rekli. Još jednom je sibirska hladnoća snažno, možda i presudno utjecala na tijek povijesti.
Što drugo nakon svega zaključiti, nego da je u svakoj političkoj akciji najvažnije za saveznika imati Zorana Vakulu.
Piše: Hrvoje Šlabek
FOTO: NIKOLA WOLF