Žele li raditi cijele godine, ugostitelji će morati sami platiti skupe terase

S obnovom Zrinskog trga, koja bi trebala krenuti u listopadu ove godine, idu i nova pravila za sve ugostitelje koji svoje lokale imaju u samom centru grada – dijelu koji je obuhvaćen radovima. Naime, Grad je u suradnji s konzervatorima odredio jedinstvene i unificirane terase – pergotende – koje će, kako doznajemo, morati financirati sami ugostitelji.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ugostitelji su odradili već nekoliko sastanaka s predstavnicima Grada, a upravo traže ponude kako bi vidjeli koliko će ih to koštati. U razgovoru s nekolicinom vlasnika lokala doznajemo kako se okvirno radi o investiciji od 200.000 do 300.000 kuna, no nadaju se kako će uspjeti naći i neko povoljnije rješenje, a koje bi zadovoljilo i konzervatore i Grad.

Terase će, dodajmo, i dalje biti smještene uz pročelja zgrada na Zrinskom trgu ispred samih ugostiteljskih objekata. Za one kojima je ulaganje u pergotendu, koja garantira posao tijekom cijele godine i nešto više stolova, preskupo, Grad je ponudio alternativno i jeftinije rješenje.

– U skladu s konzervatorskim smjernicama na mjestima predviđenima za buduće terase bit će moguće postaviti samo stolove sa suncobranima – navode u Gradu koji će prilikom rekonstrukcije trgova, u sklopu građevinskih radova – na mjestima predviđenima za terase – svejedno izvesti temelje za postavu zatvorenih terasa za eventualno kasnije postavljanje.  

Ugostitelji će s postavom pergotendi dobiti dodatne kvadrate ugostiteljskog prostora kroz cijelu godinu, pojašnjavaju u Gradu, koji je izradu, nabavu i postavljanje prepustio samim ugostiteljima.

– Pergotende će morati biti izrađene u skladu s konzervatorskim smjernicama i zahtjevima. Prema dosadašnjim načelnim smjernicama konzervatora poznato je da će sve pergotende na trgu biti unificirane, neće se smjeti razlikovati izvedbom, oblikom ili bojom, već samo veličinom, no detaljne smjernice će biti poznate nakon razrade nacrta pergotendi – navode u gradskoj upravi, dodavši kako će se nacrti pergotendi razrađivati u skladu sa zahtjevima ugostitelja – poštujući konzervatorske smjernice.

Ono s čime su ugostitelji zadovoljni jest činjenica da površina, odnosno kvadratura pergotendi neće biti manja od dosad zakupljene površine ugostiteljskih terasa na trgu. Ugostiteljima sada ostaje pronaći model financiranja zatvorenih terasa, novcem, zaduženjem ili sponzorstvom s nekim od brendova. Ipak, u Gradu Koprivnici su svjesni da se radi o pozamašnoj investiciji i spremni su im pomoći u jednom dijelu…

– Kako bi nadoknadio dio troškova ugostiteljima za eventualnu nabavu pergotendi Grad je, u određenoj mjeri i vremenskom trajanju, izrazio spremnost budućeg sufinanciranja javnog prostora ispred ugostiteljskih objekata za najam terasa – poručili su sa Zrinskog trga na broju 1.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI