Želite prestati pušiti? Samo jedna žličica ujutro i proći će vas volja

Podravski list profile

Svima su poznata ljekovita svojstva meda, no nedovoljno je poznato da svaka pojedina vrsta meda ima drugačija svojstva i dobrobiti po zdravlje, a neke vrste čak se ni ne preporučuju u određenim zdravstvenim stanjima. Kako je zima idealno godišnje doba za konzumaciju te zdrave namirnice, odlučili smo provjeriti koji med konzumirati u kojoj prilici kako biste se izliječili ili pak podigli imunitet. Pritom ističemo važno pravilo konzumacije meda uz čaj: med se ne smije stavljati u vruć čaj, jer se tako gube njegova ljekovita svojstva.

Kestenov med

Kestenov med posebniji je od ostalih vrsta meda zbog svoje specifične tamnocrvene boje, kestenjastog mirisa i karakteristično slatko-gorkog okusa. Dobiva se od cvjetova kestena u drugoj polovici svibnja, a njegova proizvodnja ubraja se među zahtjevnije jer šume kestena nisu toliko zastupljene. Kestenov med bogat je mineralima među kojima su željezo, fosfor, kalij, kalcij i magnezij, a od vitamina bogat je vitaminima A, C i vitaminima skupine B. Bitno je napomenuti kako od svih orašastih plodova kesten sadrži najviše vitamina C i folne kiseline, a zbog visoke razine nezasićenih masnih kiselina blagotvorno djeluje na srce i krvne žile te pomaže protiv lošeg kolesterola. Ima izraženo antibakterijsko i protuupalno djelovanje, pa tako pomaže protiv zlatnog stafilokoka ili E. coli. Ovaj med jak je antioksidans, pa tako smanjuje rizik od mnogih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, prerano starenje i artritis, a pomaže i liječiti reumu te gastritis. Pomaže i kod probavnih tegoba, ubrzavanja metabolizma, bubrežnih bolesti, bolova u želucu, čišćenja jetre, ubrzavanja cirkulacije, kroničnog kašlja, bronhitisa, upale pluća, fizičkog i mentalnog umora, jačanja živčanog sustava, anemije, itd. Preporučljivo ga je konzumirati dvaput do triput na dan.

Cvjetni med

Ovaj med čini više vrsta proljetnog cvijeća poput maslačka, trešnje, šljive, jabuke, gloga i ostalog livadnog cvijeća. Najkorisniji je za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, a koristan je i kod sezonskih alergija, alergijske astme, prehlade i gripe. Blagotvorno djeluje u liječenju probavnih, plućnih i bubrežnih tegoba, kod bolesti srca i krvnih žila, a pomaže i osobama s niskim krvnim tlakom.

Bagremov med

Lagan, blag te svijetložute boje, najpoznatiji je kao lijek za dišne tegobe, no pomaže i kod probavnih smetnji i zatvora. Koristan je i za opuštanje, umirenje,  protiv nesanice i stresa te u slučaju klimakteričnih tegoba. Pomaže i dijabetičarima, u slučaju bolesti jetre, a prema nekim izvorima, uz taj med mogu prestati pušiti i najokorjeliji pušači. Sve što je potrebno je nakon ustajanja odmah jesti žličicu bagremova meda. Kako je izrazito blag, može se davati i djeci od navršene jedne godine života.

Med od lipe

Ovaj med, poput bagrema, također je svijetložute boje. Kako potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, preporučuje se koristiti ga u vrijeme prehlada, gripa i viroza. Koristan je i kod problema s bubrezima. Potiče znojenje i ubrzava rad srca te cirkulaciju, pa bi ga srčani bolesnici trebali izbjegavati.

Ostali medovi Valja spomenuti i ostale vrste medova, manje spominjanih, ali ne i manje vrijednih. Među njima ističu se med od uljane repice, koji pomaže u čišćenju jetre, te med od suncokreta, izvrstan za srčane bolesnike, starije osobe i djecu, jer liječi upale i pomaže kod problema dišnog sustava. Med od kadulje odličan je lijek protiv bronhitisa jer potiče iskašljavanje, a med od amfore kod iscrpljenosti i podizanja energije. Med od vrijeska, koji raste na nezagađenim livadama Like i Primorja, preporučuje se kod reume, mokraćnih oboljenja i gihta, a medljikovac, šumski med tamne boje, izuzetno je bogat željezom pa se preporučuje anemičnim osobama te nakon teških bolesti i operacija.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti