Željko: Bogatuni bacaju smeće, a mene su kaznili jer sam ga čistio i zapalio

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Željko Horvat iz Legrada ogorčen je što je od Općine dobio kaznu od 500 kuna za požar koji je prije 14 dana izbio na otoku na rijeci Dravi kod Halaš Čarde gdje živi. Potrebe za intervencijom vatrogasaca, tvrdi Željko, uopće  nije bilo jer je vatru koju je zapalio imao pod kontrolom.

– Na tom otoku nakupilo se smeća i tu je bila jedna zapuštena stara drvena koliba. Sve je bilo obraslo raslinjem i odlučio sam paljenjem očistiti taj otok. Godinama skupljam i čistim smeće koje ostavljaju neodgovorni izletnici i ribiči  i sad me zbog toga žele kazniti – žali se Željko Horvat.

Željko Horvat

Oko otoka je, dodaje Željko, voda pa nije bilo nikakve prijetnje da će se vatra proširiti na ostale dijelove Halaš Čarde.

– Dobro sam pazio na ono što sam zapalio i to na način kako se to radi kad se spaljuje razni biljni otpad. No, netko je u selu vidio dim i digao vatrogasce na noge. Oni su došli i krenuli su gasiti vatru iako nije prijetila nikakva opasnost – kaže Željko Horvat.

Prošli tjedan od Općine je dobio rješenje o kazni, što ga je dodatno naljutilo jer smatra da nije napravio nikakav propust.

Požar u Legradu

– Živim s Dravom i za Dravu, a oni meni žele naplatiti kaznu. Bogatuni tu bacaju razno smeće i Općina se nikad nije pobrinula za čišćenje. Umjesto da paze na taj naš prirodni biser i naplaćuju kazne zagađivačima, oni žele kazniti mene. Ne mogu i neću se s tim pomiriti – zaključio je Željko Horvat.

Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, ističe kako nitko, pa tako ni Željko Horvat u ovom razdoblju ne može spaljivati otpad, pogotovo u regionalnom parku prirode Mura-Drava.

Ivan Sabolić

– Nije točno da je Željko Horvat imao vatru pod kontrolom. Na teren su morala izaći čak tri vatrogasna vozila i 20 vatrogasaca, a vatra je zahvatila i drveće. Željko Horvat dobio je najmanju moguću kaznu i nema se što žaliti nego može biti sretan što iznos nije i veći. Još mi je i prijetio, a nije ni svjestan da će zbog  njegova postupka na teren izaći i inspekcija za zaštitu okoliša te građevinski inspektor jer živi u bespravno izgrađenom objektu i ne može si svojatati to područje – zaključio Ivan Sabolić.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI