Željko: “Moj pokojni sin bio je slijep, a vještakinja tvrdi da gleda televiziju!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Željko Bunić iz Koprivnice prošli tjedan pokopao je sina Darija, koji je preminuo u 36. godini. Dario je od rođenja bio teško bolestan: bio je slijep, imao je cerebralnu paralizu, epilepsiju, mentalnu retardaciju, a bio je i nepokretan. Prošli mjesec nad njim je obavljeno vještačenje njegove poslovne sposobnosti, koje je obavila sudsko-medicinska vještakinja i donijela rješenje: on je djelomično sposoban. To je oca, u svoj tuzi što je ostao bez sina, posebno pogodilo.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Vještakinja je u nalazu napisala da sjedi u fotelji i gleda TV, a on je od rođenja slijep. Samo je pregledala neke nalaze i u pet minuta napisala svoje mišljenje. Nakon tog nalaza zvao sam Centar da se potužim, a oni su mi rekli da se takva greška svakom može dogoditi. To je sramota – kazao je Željko Bunić.

Nije to prvi put, veli, da je nad sinom obavljeno vještačenje, pa mu nikako nije jasno kako se takva odluka mogla donijeti kad se zdravstveno stanje njegova sina još i pogoršalo i bio je na aparatima.

Željko Bunić

– Rekli su da se to mora tako jer je takva naredba došla iz Europske unije. Sinu je pozlilo i prevezen je na Uskrs u Zagreb. Imao je i leukemiju, od koje je i preminuo. Skrbnik iz Centra, koji se brine za njegovu imovinu i materijalna prava, nije ni znao da je bolestan. Njemu je bilo bitno samo materijalno i da ga stave u ustanovu – neutješan je otac Željko. Kazuje kako ga je posebno pogodilo to što se roditelje kažnjava za svaku sitnicu, ako nešto negdje pogriješe ili zakasne, a za ovakve propuste nitko neće odgovarati.

– Onda se čude da ih se napada. Kopka me to već danima. Sina mi ništa ne može vratiti, ali meni ta njihova nepravedna i površna odluka nikako ne ide iz glave  – zaključio je neutješni otac Željko Bunić.

Iz koprivničkog Centra za socijalnu skrb izrazili su sućut obitelji Bunić zbog smrti sina, te kazali kako oni nisu mjerodavni određivati o nečijoj poslovnoj sposobnosti, već samo sudski vještak, a potom sud, te kako Zakonom nitko ne može biti potpuno lišen poslovne sposobnosti.

– Na rad vještaka ovaj Centar nema utjecaj, a sa sigurnošću možemo jamčiti da nalaz i mišljenje vještaka nisu potpisani od strane ravnatelja ovog Centra. Zakonom je propisano kako osoba ne može biti lišena poslovne sposobnosti u potpunosti, pa je ovaj Centar, a na temelju nalaza i mišljenja vještaka, 8. travnja 2021. podnio precizirani prijedlog za djelomično lišenje poslovne sposobnosti. Do trenutka održavanja sudskog ročišta niti ovaj Centar niti nadležni sud nisu imali podatak da je štićenik Dario Bunić preminuo, jer nitko navedenim institucijama do tada nije prijavio činjenicu smrti, a ona još uvijek niti u trenutku slanja ovog odgovora (28. svibnja 2021. u 13.30 sati) nije vidljiva u elektronskom sustavu pošto nije provedena u matičnom uredu – kazali su iz koprivničkog Centra za socijalnu skrb i dodali kako su o smrti Darija Bunića doznali telefonski od oca Željka 27. svibnja.

Dodali su kako je štićenik svo vrijeme imao sva prava iz sustava socijalne skrbi, pravo na osobnu invalidninu, status ugroženog kupca energenata, te posebnog skrbnika koji je štitio njegova prava i interese, dok je majka imala priznati status roditelja njegovatelja.

– U široj javnosti učestala je konfuzija glede instituta poslovne sposobnosti i instituta radne sposobnosti, koji su dva posve različita instituta koji k tome nisu niti međusobno zavisni niti isključujući. Poslovna sposobnost je svojstvo fizičke osobe da vlastitim očitovanjima volje stvara pravne učinke, odnosno stječe prava i obveze. Poslovnu sposobnost fizička osoba stječe punoljetnošću te ju ima do trenutka smrti. Samo sud (nikada centar za socijalnu skrb!) pod određenim uvjetima (narušeno duševno zdravlje te socijalno funkcioniranje kojim ugrožava svoja prava i interese) može osobu djelomično lišiti poslovne sposobnosti nakon čega ga centar za socijalnu skrb stavlja pod skrbništvo i imenuje mu skrbnika. Kako od 1. studenog 2015. više zakonski nije moguće da osoba formalno pravno bude lišena poslovne sposobnosti u potpunosti, došlo je do postupaka preispitivanja ranijih sudskih odluka o lišenju poslovne sposobnosti. Iako u više od 90 posto slučajeva nije došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja štićenika te bi oni i nadalje zadovoljavali kriterij ranijeg lišenja poslovne sposobnosti u potpunosti, kako to više nije zakonski moguće, ovaj Centar u takvim situacijama u svom prijedlogu za djelomičnim lišenjem poslovne sposobnosti, nabrajajući segmente poslovne sposobnosti, zapravo obuhvati gotovo sve životne situacije te na taj način zaštiti interese štićenika – zaključuju iz koprivničkog Centra.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI