Željkovi rariteti: U potrazi za tajnom nepostojećih cigareta i jedinstvenog Isuseka

Podravski list profile
Kutiju sam dobio od radnika koji su obnavljali toranj. Budući da nisu bili pušači, dali su meni koji jesam. Sačuvao sam je i nisam nikad otvorio

Željko Vitelić iz Koledinca, mjesta u općini Rasinja, vlasnik je dvaju rariteta koji mu zaokupljaju maštu otkad ih je našao: drveni Isusek, ručni rad, koji je našao prije 30 godina na obali Drave kod Otočke, te neotvorena kutija cigareta Alan, pronađena u zvoniku tornja crkve u Martijancu, također prije 30 godina.

– Za ove cigarete Alan Tvornica duhana Zagreb tvrdi da ih nije proizvodila. A jasno piše da jest. Kutiju sam dobio od radnika koji su obnavljali toranj. Budući da nisu bili pušači, dali su meni koji jesam. Sačuvao sam je i nisam nikad otvorio. Pitao sam već i stare ljude jesu li za to čuli, kažu da nisu. Zbilja bih želio znati nešto više o tome, ali ne znam koga pitati kad ni tvornica ne zna – objasnio nam je Željko Vitelić. Osim kutije cigareta, maštu mu zaokuplja i drveno raspelo.

Kutija cigareta za koju ne zna ni tvornica koja ju je navodno napravila

– Mislim da je Isusek došao s Dravom iz Slovenije i bio je na križu, jer se otraga vidi da je bio dio nečega. Zanima me tko je to napravio jer je savršeno – pokazao nam je Vitelić drveno raspelo, koje je pronašao na ribolovu prije 30 godina. – Vidi se i kako je krv tekla. Vidi ove mišiće, leđa, bradu, nos, oči, izraz lica. Ne vjerujem da ću ikad saznati istinu, no tko god da ga je izradio, divim se njegovu trudu i talentu – zaključuje Vitelić.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti