Zemlju obećao obojici, kaparu uzeo jednom, a prodao – drugom!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Spor Dražena, Slavka i Miroslava iz okolice Koprivnice oko kupoprodaje 70.000 kuna vrijednog zemljišta završio je na koprivničkom Općinskom sudu čiji je sudac Darko Magdić, zasad nepravomoćno, presudio kako Slavko mora Draženu isplatiti 16.000 kuna uplaćenog predujma za zemlju koju mu na kraju nije prodao.

Rezultat je to zavrzlame oko prodaje zemljišta u okolici Koprivnice zbog koje je Dražen odlučio tužiti vlasnika zemljišta Slavka kojemu je dao ukupno 16.000 kuna kapare, no Slavko je tu zemlju na kraju prodao Miroslavu. Dražen je u tužbi naveo kako je plaćanjem kapare Slavku kupoprodajni ugovor bio sklopljen. Prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora dogovoreno je bilo da će preostali dogovoreni iznos isplatiti najkasnije do 31. srpnja prošle godine. Kako je zemljište bilo u zakupu drugotuženog Miroslava, naveo je Dražen u tužbi, odlučio je da će stupiti u posjed zemljišta kada Miroslav kao zakupnik ubere plod uljane repice.

Dražen je dodao kako je znao da Slavko nije vlasnik zemljišta, već je to njegov otac, a da mu je Slavko rekao da je zemlju ponudio i Miroslavu kao zakupniku, no kako on nije bio zainteresiran za kupnju. U tužbi je dodao kako je u više navrata pitao Slavka je li sredio vlasništvo zemljišta, a on mu je rekao da je sređivanje u tijeku. No, tek u lipnju je, tvrdi tužitelj Dražen, saznao kako ga je Slavko obmanjivao zato što je još u ožujku zemlju prodao Miroslavu. U tužbi je Dražen tražio od suda da poništi kupoprodajni ugovor Slavka s Miroslavom i dopusti da se on upiše kao vlasnik zemljišta ili da mu isplati iznos od 16.000 kuna predujma koji mu je uplatio za zemlju. Miroslav kao drugotuženi u ovom pravnom sporu odbio je tužbeni zahtjev i pravdao se kako on nije znao za dogovor koji su Dražen i Slavko sklopili. Negirao je i navode iz tužbe da on nije bio zainteresiran za kupnju zemlje, već je rekao da će je kupiti samo kada Slavko riješi vlasništvo na svoje ime.

Miroslav je, nadalje, u odgovoru na tužbu naglasio kako je od Dražena tek u lipnju prošle godine doznao da je i on kupio istu zemlju te da je za nju Slavku dao 16.000 kuna kapare. Prvotuženi Slavko na sudu je priznao kako je dobio kaparu za zemlju od Dražena, no tvrdi kako je dogovorio da mu on cjelokupan iznos isplati do kraja srpnja pod uvjetom da mu otac, koji je vlasnik zemlje, bude živ, a ako umre prije toga, da mu treba novac i prije isplatiti. Kako mu je Dražen rekao da mu do kraja srpnja ne može isplatiti cjelokupan iznos, Slavko se, kako je priznao, odlučio na prodaju zemlje Miroslavu kojemu ništa nije pričao da se za istu zemlju dogovorio i sa Draženom.

Analizirajući sve dokaze sudac Magdić odlučio je odbiti prvotni zahtjev tužitelja Dražena tako da je zemljište nakon kupoprodaje ostavio u Miroslavovu vlasništvu, a Slavku je na kraju naredio da mora Draženu vratiti uplaćenih 16.000 kuna kapare, a odlučio je i oko plaćanja troškova. Tako Dražen mora drugotuženom Miroslavu platiti 3750 kuna, a Slavko, uz kaparu koju je uzeo, mora Draženu podmiriti njegovih 3520 kuna troškova. Tako ispada da je zbog svog premišljanja kome prodati zemljište najviše izgubio sam Slavko koji je tako zemlju prodao ne za 70.000 kuna, već za 20.000 kuna manje i to sa zateznim kamatama koje u ovom slučaju nisu visoke, no svejedno nešto znače.

Sudac je svoju odluku potvrdio iskazima svjedoka zato što nitko na sudu nije rekao da bi Miroslav znao da je Dražen dao Slavku kaparu za zemlju, a to je prema zakonu trebao dokazati. S druge strane, zaključio je sudac, da je Miroslav znao da je Dražen već kupio zemlju za 70.000 kuna, on bi za nju Slavku sigurno ponudio više od tog iznosa. Kako Slavko nije sporio da je kaparu primio, sudac je presudio da je mora vratiti. Presuda je nepravomoćna i nezadovoljne strane mogu uložiti žalbu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI