Žena (77) spašena u zadnji čas! Pozlilo joj je i pala je pod, a požar u stanu samo što se nije razbuktao

Na mjesto događaja odmah su došle policijske patrole, kola hitne pomoći, ali i ludbreški vatrogasci


Autor: podravski.hr — 21.11.2018. / 15:42 Aktualno

Ilustracija / Hitna pomoć brzo je reagirala i zbrinula curicu

Program ‘Pomažemo sebi, pomažemo drugima’ Crvenog križa Ludbreg zaslužan je za spašavanje jednog ljudskog života i sprječavanje požara stambene zgrade. Preciznije, za to su zaslužne dvije gerontodomaćice koje su u petak u svom redovitom obilasku starijih i nemoćnih zatekle zaključana vrata u jednom od stanova.
Kako gospođa (77) nije odgovarala na zvono i dovikivanja, gerontodomaćice su u pomoć pozvale nadležne službe. Uz to, iz stana je dopirao sumnjivi miris paljevine. Na mjesto događaja odmah su došle policijske patrole, kola hitne pomoći, ali i ludbreški vatrogasci. Upravo su vatrogasci uz dopuštenje policije provalili u stan gdje su našli žensku osobu kako leži na podu u polusvjesnom stanju. Uz to, na plinskom štednjaku na vatri je stajala posuda u kojoj je već sva voda ishlapjela te je bilo samo pitanje vremena kada bi se kuhinja zapalila.
– Gospođa koja živi u tom stanu vrlo vjerojatno ne bi preživjela da nisu naišle naše gerontodomaćice, vrijedne zaposlenice Liljana i Zlatica. Korisnica našeg programa koja je pala ima zdravstvene probleme i njezin organizam ne bi još dugo izdržao – objasnio je Robert Kranjčec, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa.
Uz samu ugrozu života osobe koja je pala, ugrožena je bila i sigurnost drugih stanara zgrade.
– Kada su vatrogasci otvorili vrata, stan je već bio zadimljen i vrlo je izvjesno da bi se kuhinja zapalila, a budući da gospođa nije mogla reagirati, postojala je mogućnost da se požar proširi i na ostali dio zgrade – objasnio je Kranjčec.
Inače, program Pomažemo sebi, pomažemo drugima u potpunosti je financiran od strane Europske unije i vrijedan više od 3,1 milijun kuna. Njime se otvorilo dvadesetak radnih mjesta, i to za ženske osobe iznad pedeset godina, skupine koje je inače vrlo teško zapošljiva. Osim toga, prijeko potrebnu pomoć u kući dobit će oko 120 starijih ljudi iz cijele ludbreške regije, koje gerontodomaćice obilaze.
– Ovo je zoran primjer na koje je sve načine ovaj projekt koristan. Da ga nismo realizirali, u petak bi se dogodila tragedija. No, ovo je i primjer zašto treba redovito posjećivati starije osobe koje žive same – zaključio je Robert Kranjčec. (md)

Ilustracija / Gerontodomaćice u obilasku starih i nemoćnih

FOTO: ILUSTRACIJA