Žene, dobro pazite! Kvržice na dojci – kada se zabrinuti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Više od polovine žena ima kvržice na dojci barem jednom u životu. Žena ih može napipati sama ili se otkriju tijekom ultrazvučnog ili mamografskog pregleda. Međutim, nije svaka pronađena kvržica znak ozbiljne bolesti – više od 80 posto njih je dobroćudne prirode i sasvim su normalna pojava koja prati ženin razvoj.

U manjem postotku slučajeva pronađena je tvorba karcinom dojke, a jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na prognozu bolesti je njegovo rano otkrivanje. Većina promjena u dojci je normalna i pojavljuje se usporedo ženinom mijenjanju s godinama. Kod nekih žena tkivo dojke je osjetljivije na estrogen i zbog toga se mogu pojaviti razne dobroćudne tvorbe u dojci kao što su ciste ili fibroadenomi.

Međutim, u 10-20 posto slučajeva otkriveni čvor u dojci je karcinom te je zbog toga važno obratiti se liječniku ako napipate kvržicu ili primijetite bilo kakvu neobičnu promjenu na dojci. Važno je naglasiti kako je većina pronađenih kvržica u dojci dobroćudne naravi, ali je ponekad važno napraviti detaljniju obradu kako bi se isključio potencijalni malignitet pronađene tvorbe.

Simptomi kao što su: krvavi iscjedak iz bradavice, nabiranje kože na dojci, pronađeni čvor koji je fiksiran i nepomičan, nepravilni čvor koji je jako tvrd, uvijek trebaju pobuditi sumnju na zloćudni proces. U slučaju da sami primijetite takve simptome, važno je odmah javiti se liječniku kako bi se provele daljnje pretrage, ističe ginekologinja Tihana Mazalin. (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI