Žene iz Centra svijeta i dalje neumorno rade na očuvanju baštine

Ludbreška udruga Žene iz centra svijeta ove godine slavi 15 godina postojanja, a njihov rad prepoznao je Grad Ludbreg koji im je u povodu Dana grada dodijelio javno priznanje, odnosnu plaketu Grada za djelovanje i doprinos u promicanju ugleda.

 – Udruga je osnovana 1. travnja 2006. godine, a osnovale su je učiteljice u mirovini koje su i prije skupljale starine. Mi smo prvenstveno čuvarice baštine, a uz vlastite projekte puno surađujemo sa srodnim udrugama, gradom, školama, vrtićima i slično. Htjela bi zahvaliti gradu Ludbregu na plaketi, to je za nas veliki poticaj i priznanje za daljnji rad – rekla je predsjednica Ana Katana predsjednica udruge.

Udruga svake godine ima mnogo planova, no prošle je većina toga otkazana zbog pandemijske  situacije, pa su se članice organizirale u manjim skupinama te uređivale njihovu Bakinu hižu i dedekov dvor, prostor u kojem se nalaze sve starine koje su godinama prikupile, kao i njihovi radovi, pa sve stječe dojam pravog muzeja koji posjetitelje vodi u neka već pomalo zaboravljena vremena.

– Prošle godine većinom smo radili na održavanju. Jedna od većih investicija koju smo završili je mijenjanje poda jer je stari bio uništen. Prošle godine nismo uspjeli realizirati europski projekt vrijedan 20 tisuća eura koji je na čekanju do lipnja ove godine. U sklopu projekta trebali bi nas posjetiti Slovenci, Srbi, Crnogorci i Austrijanci i nadamo se da će to biti moguće odraditi – rekla je predsjednica.

Dodala je i kako u udruzi funkcionira više sekcija pa tako imaju grupu za tkanje, našivavanje, rade svoje čajeve, pekmeze i slične proizvode, odrađuju radionice, događanja poput ‘Božića u bakinoj hiži’ i ‘Tikvijade’ a posebno je vrijedan fond za potporu teško oboljelih članova i njihovih obitelji. Trenutno imaju stotinjak članica, od kojih je onih aktivnih nešto manje, a jedna od najaktivnijih i voditeljica mnogih projekata je Biserka Kutnjak koja nam je više rekla o trenutnim aktivnostima i planovima.

 – Upravo smo postavili izložbu naziva ‘Retro na etno’ u sklopu koje smo tkali lajbeke i predstavljamo starinsku odjeću koju ćemo predstavljati i u sklopu europskog projekta. Sve su ručni radovi koji se rade na domaćem platnu kao podlozi. Platno smo skupljali kroz sve ove godine, nešto smo otkupili, a dosta nam je donirano. Čak imamo i pređu koja je stara više od 70 godina – ispričala je Biserka. U kući će biti izloženo i staro posuđe koje su prošle godine imali u sklopu izložbe ‘Od bakine kuhinje do prostrtog stola’, u kojoj su spojena seljačka domaćinstva i grofovski stol. Za 15 godina djelovanja u planu je posebna izložba.

Predsjednica udruge Ana Katana

–  Za rođendan udruge planiramo izložbu naziva ‘U spomen…’ u sklopu koje ćemo predstaviti radove naših pet članova koji više nisu s nama. To su Ruža Čotra, Đurđa Novak, Ivan Bontek, Anica Petrač i Nada Kapusta. Oni su naši dugogodišnji članovi koji su ugradili svoje znanje i volju, a sada ih više nema s nama. Napravit ćemo i knjigu da se sjećamo naših članova jer tko zna koga ćemo se sjećati za pet godina – rekla je Biserka.

Osim izložbe u travnju, u lipnju je u planu i ‘Selski sejem’ koji bi trajao nekoliko dana, predstavit će se stari zanati, srodne udruge će izložiti svoje radove, a KUD Anka Ošpuh pobrinut će se za glazbeni program. Sve ovo održat će se ako situacija bude povoljna.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI