Žene nisu garancija: Šefice ne doprinose smanjenju nejednakosti plaća

Podravski list profile

ZAGREB, 10. svibnja 2019. (Hina/dpa) – Žene na čelu tvrtki nisu garancija kako će njihove zaposlenice biti plaćene jednako kao i njihove muške kolege, pokazala je nova studija.

Istraživanje objavljeno u časopisu European Sociological Review pokazalo je kako “značajan rodni jaz u plaćama” postoji i kada su žene na vodećim položajima u tvrtkama.

U studiji se navodi kako žene iz analiziranog uzorka u prosjeku zarađuju sedam posto manje od svojih muških kolega, neovisno o spolu šefa ili brojnosti žena na vodećim upravljačkim pozicijama u tvrtki.

Uzorak se sastoji od podataka iz devet europskih zemalja te su korišteni podaci o šefovima i zaposlenicima iz širokog spektra sektora uključujući proizvodnju, zdravstvo, visoko obrazovanje, transport, financijske službe i telekomunikacije.

“Postoje vrlo dobri razlozi da vjerujemo kako bi žene mogle imati koristi od toga da imaju šefice, no iznenađeni smo spoznajom kako to nije slučaj”, rekla je Margriet van Hek, glavna istraživačica na studiji.

“Vjerujem kako je idući korak dublje istražiti mehanizme zbog kojih se to događa”.

Istraživači navode kako je jedan od razloga za takve rezultate činjenica da žene na upravljačkim položajima još uvijek nemaju stvarnu moć jer često zapnu na nižim položajima umjesto da napreduju prema višim. 

(Hina) xalo ydj

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI