Žene, oprez! Ova bolest može biti i bez simptoma, a vrlo je ozbiljna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U ginekologiji se pod zdjeličnom upalnom bolesti podrazumijeva upala jajovoda, jajnika te svih sveza koje okružuju maternicu i održavaju je u zdjelici, u njezinom uobičajenom položaju.

U svakodnevnom, uobičajenom govoru ovo se naziva “upalom jajnika”. Zbog čestih recidiva (ponovnog javljanja odnosno razbuktavanja infekcije) te zbog svojih kasnih posljedica, neplodnosti te ograničenja radne sposobnosti, bolest predstavlja značajan medicinski i socijalni problem. Najčešći oblik bolesti zdjelične upale je upala jajovoda koja obično nastaje u spolno aktivnih mladih žena, najčešće onih koje nisu rađale. U žena prije puberteta te u postmenopauzi bolest je znatno rjeđa. Put širenja infekcija je uzlazni – iz rodnice se infekcija širi duž kanala grlića maternice, a zatim u njezine šupljine, u jajovode. Daljnji je put ili kroz otvore jajovoda u trbušnu šupljinu ili kroz stijenku jajovoda u njihovu okolinu. Kao posljedica, kod težih infekcija može se razviti i vrlo teška i po život opasna komplikacija – upala potrbušnice.

Upala obično nastaje istovremeno obostrano, rjeđe ostaje ograničena samo na jednu stranu. Kasne su posljedice, pogotovo ako se infekcija nekoliko puta ponovila, zatvaranje otvora jajovoda prema trbušnoj šupljini (organizam se tako štiti od širenja infekcije u trbušnu šupljinu) te ako se infekcija širila kroz stijenu jajovoda, stvaranje brojnih priraslica jajovoda s okolnim strukturama: crijevima, maternicom te stijenkama trbušne šupljine (organizam se opet tako brani od širenja infekcije). Jajovodi se tako mogu pretvoriti u velike mlohave vreće, ponekad i značajnih dimenzija, ispunjene gnojem ili rijetkom seroznom tekućinom.

Rezultat su nepovratno oštećeni jajovodi što rezultira neplodnošću te dugogodišnjim bolovima koji se pojačavaju s vremena na vrijeme. To sve bitno umanjuje kvalitetu života i radnu sposobnost. Uzročnici infekcija mogu biti brojni. Infekcije su nerijetko i miješane (više uzročnika). Danas pogotovo naglašavamo štetni utjecaj klamidija te mikoplazmi, specifičnih vrsta bakterija koje gotovo nikada na uzrokuju bolest burne kliničke slike te tako bolest obično traje mjesecima i godinama, a najčešće se otkriva kada već izazove nepopravljive posljedice. Slične posljedice uzrokuje i infekcija gonorejom, u nas, nasreću, rjeđa bolest. U klasičnoj, akutnoj formi bolesti, žena se žali na jake bolove u donjem dijelu trbuha te bolnost na pritisak i napetost donjeg dijela trbuha. Uz bolove slijede povišena temperatura te u učinjenim laboratorijskim nalazima povišeni broj leukocita i povišena sedimentacija. Često postoji i podražaj na mokrenje te bolovi u križima. Rjeđe se može javiti i mučnina i proljevi. Ako je upala jača, može je pratiti i poremećaj menstruacijskog ciklusa s krvarenjem.

Ovakvu, klasičnu formu bolesti danas susrećemo u manje od trećine slučajeva. Češće nailazimo na sasvim oskudne simptome: bolove u donjem dijelu trbuha, bolnost kod snošaja te pritisak u križima. No, cijela bolest može proteći i potpuno nezapaženo te se na ginekološkom pregledu u području jajovoda i jajnika može naći i značajan palpatorni nalaz, a da žena uopće ne zna odrediti kada je sve počelo. Terapijski postupak kod zdjelične upalne bolesti treba započeti prije nego nastupe nepopravljive promjene i posljedice. Ispravna antimikrobna terapija osnovni je postulat liječenja. Ako je bolest prešla u kroničnu formu uz nepopravljivo oštećene jajovode, antibiotska terapija često je neuspješna budući da u to promijenjeno tkivo antibiotici teže prodiru. Posljedica je često ponovno vraćanje bolesti, što je obično praćeno jakim bolovima. Kod težih oblika bolesti nekad se mora primijeniti i kirurški postupak. Bolovi kod seksualnih odnosa te nemogućnost zanošenja mogu biti izvor velikih frustracija i nezadovoljstva. Sve tegobe obično prestaju tek u postmenopauzi ili nakon većeg kirurškog zahvata, ističe ginekolog Darko Husar na najdoktor.com.

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI