ŽENE S PUŠKOM ‘Muškarcima se ruke tresu od uzbuđenja, a žene su smirenije i bolje pogode divljač’

Sve više žena pristupa lovačkim udrugama


Autor: podravski.hr — 24.02.2018. / 16:44 Stil

Anita Skrt: Misli su da ću im prati suđe, ali prevarili su se

Lov je u prošlosti smatran kao muška zona interesa, u kojoj žene nemaju što raditi. Kako izgleda, to se promijenilo. Tridesetak aktivnih lovkinja u Koprivničko-križevačkoj županiji veže jedna ista linija, a to je da su u lovu završile preko obiteljske tradicije, te da su, osim što se bave lovom, i majke te zaposlene žene.
– Odrastala sam uz lov, odmalena s ocem i bratom obilazila hranilišta i vodila brigu o životinjama – rekla je Ivana Hrenić čiji je otac Miroslav lovac u LU Sokol Sokolovac te dodala da je u lovu sam odstrel najmanje privlači, a najviše vremena provodi u brizi za životinje te u gađanju glinenih golubova.
Ipak, nisu muškarci samo tako ‘položili oružje’.

Ivana Hrenić: Odrastala sam u lovačkoj obitelji i nastavila tradiciju

– Kad sam se pridružila društvu, ostali članovi vjerojatno su mislili da ću im prati suđe i pospremati, no prevarili su se. Ja sam odlučila biti ravnopravan član – objasnila je lovkinja Anita Skrt, članica nacionalne ženske Lovačke udruge Dama Dama.
– Na muškarce počne djelovati adrenalin, od toga postanu nemirni i ruke im se tresu. Kod žena je drugačije. U tom trenutku žena se još bolje smiri, izoštri sva osjetila i, u pravilu, preciznije pogađa metu – rekla je Anita Skrt, inače članica lovačke udruge Jelen Drganovec.
– Osim samog lova, u zimskim mjesecima brinem se da divljač na hranilištima ima što za jesti – objasnila je Jadranka Janković iz društva Fazan Ruševac.
Valentina Blagaj jedna je od čelnih ljudi lovačke udruge Srndać iz Svetog Petra Čvrsteca.
– Lovom sam se počela baviti 2009. godine, to je obiteljska tradicija. U mom društvu ja sam jedina lovkinja, ali dečki su odlični, korektni i podržavaju me – istaknula je Valentina, koja je ujedno i članica Izvršnog odbora ove vrlo aktivne udruge. (md)

Valentina Blagaj, članica Lovačke udruge Srndać

FOTO: ARHIVA