Žene sade povrtnjak i poručuju: Muški se slabo love motike, a nekaj se mora jesti!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Muški se slabo love motike, a nekaj se mora jesti. Nema nam druge nego same na polje i raditi – rekla nam je Nena Jurešić (53) iz Svetog Petra Čvrsteca, koja je s kćerima Valentinom i Petrom te unučicom Larom u utorak vrijedno radila na svojoj oranici.

Sadio se krumpir, grašak, luk i repa za svinje. Kći s unučicom ne živi s njima u kućanstvu, ali došla je pomoći. Za našeg dolaska baš su se spremale kući na objed. Ručak se skuhao još jutros tako da ništa ne prepuštaju slučaju.

– Da čekamo muške da nam skuhaju, slabo bi jele. Brinemo se i o bolesnom nepokretnom djedu. Sve se mora stići – odlučna je Nena.

Objašnjava da će na toj oranici kasnije posaditi i flance paprike i rajčice te grah, a onda će cijelo ljeto imati što okopavati. Sve što naraste, uglavnom će u zimnicu, dok mali povrtnjak ima i kod kuće. Na oranicu su došle traktorom, koji vozi starija kći. Mlađa, dok ne pomaže mami, ljeta provodi na jadranskoj obali radeći sezonski, no ove godine to je pod velikim upitnikom zbog epidemije. A gdje je muški dio obitelji, pitali smo vrijedne žene.

– Gazda ipak ne odmara, priprema polje za sjetvu kukuruza. Ovih dana na selu je jako puno posla i nitko se previše ne odmara. Bit će za to vremena – rekle su vrijedne žene.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI