Ženi koja mu je kuhala kavu iz puške ispalio metak u leđa. Na sudu se branio da je u nju pucao slučajno

Vrhovni sud kaznu mu je preinačio na šest godina i četiri mjeseca. Nepravomoćnom presudom bio je dobio dvije godine manje


Autor: podravski.hr — 13.11.2018. / 10:04 Crna kronika

Kuća u kojoj se dogodio užasan napad

Vrhovni sud RH usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu i preinačio prvostupanjsku presudu kojom je Josip (49) iz Kapele Podravske kod Ludbrega zbog pokušaja teškog ubojstva supruge bio osuđen na četiri godine i četiri mjeseca zatvora. Vrhovni sud kaznu mu je preinačio na šest godina i četiri mjeseca, pri čemu je ustanovljeno “kako je prvostupanjski neosnovano umanjio značaj otegotnih okolnosti za optuženika u vidu upornosti i kriminalne količine kod počinjenja kaznenih djela”.
Josip je nepravomoćno bio osuđen zbog pokušaja teškog ubojstva nevjenčane supruge i prijetnji njezinom rođaku. Lani potkraj svibnja nesretna je žena kuhala kavu kad joj je s leđa prišao Josip, s kojim je živjela sedam godina, te bez riječi ispalio u nju metak iz malokalibarske puške. Metak ju je pogodio u leđa u predjelu desne lopatice i pravo je čudo da je nije na mjestu usmrtio.
Teško ranjena žena uspjela je pobjeći iz kuhinje u smočnicu, a njezin ju je nevjenčani suprug pratio te ju je tamo više puta udario šakom i oborio na tlo gdje ju je nastavio udarati. Dok je ležala na tlu, sjeo je na nju, stavio joj ruke oko vrata i počeo je gušiti govoreći joj da više nikad neće vidjeti djecu.
Rođak je čuo pucanj i ušao u kuću, ali Josip je repetirao pušku i rekao mu da ode, što je on iz straha učinio te pozvao policiju i sina napadnute žene. Napadač je pobjegao kroz stražnja vrata u dvorište, ali sin ga je sustigao, izbio mu pušku i zadržao do dolaska policije.
Problemi u njhovom odnosu, ispričala je žena na sudu, počeli su nekoliko mjeseci prije napada kad je Josip ostao bez posla i vratio se kući iz Njemačke gdje je radio. Tada je počeo intenzivno piti pa mu je rekla da se iseli iz kuće. No, on to nije želio. Josip je pak u svojoj obrani na sudu rekao da je u nevjenčanu suprugu pucao slučajno i da je nije želio ubiti. Pušku je, kaže, držao u kući straha od lisica.
Od svibnja prošle godine nalazi se u pritvoru kojeg mu je sudsko vijeće dodatno produžilo zbog opasnosti od dovršenja kaznenog djela. Presuda je sada pravomoćna. (rm)

Ilustracija / Osuđen je od lani u zatvoru

FOTO: NIKOLA WOLF