Žetva u Podravini u jeku: Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom, ne i cijenom pšenice

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Žetva pšenice, najintenzivniji dio godine za ratare, u punom je jeku. Kvaliteta i prinosi su, kako doznajemo s terena, solidni, ali je cijena niža nego prošle godine. Ove godine cijena za premium klasu žita, a to je ono koje u sebi zadrži barem 15 posto proteina, iznosi 1,20 kuna po kilograma, što je pet lipa manje nego prošle godine.

– Može se reći da su s obzirom na uvjete prinosi i kvaliteta solidni, no ipak, malo tko će imati premium klasu, stoga će otkupne cijene velike većina žita biti manje od 1,20 kuna po kilogramu – rekao je Stjepan Antolić, iskusni poljoprivrednik iz Drnja pokraj Koprivnice.

Svoje otkupne cijene ovoga je tjedna iznijela koprivnička Podravka, a ostali otkupljivači većinom se ravnaju po tim cijenama, tako da se mogu smatrati univerzalnima.

Tako je, spomenuli smo, premium klasa žita plaćena 1,20 kuna po kilogramu. Prva klasa žita kreće se od 14,90 do 13,50 posto proteina, a otkupna je cijena od 1,05 kuna do 1,13 kuna po kilogramu. Druga klasa kreće se od 13,40 posto proteina do 12 posto, a cijene su od 0,97 kuna do 1,05 kuna. U treću klasu spada žito od 11,9 posto udjela proteina pa sve do 10,5 posto, a cijene su od 0,88 do 0,96 kuna. Četvrta klasa žita je ona s udjelom proteina manjim od 10,5 posto i njezina otkupna cijena je 0,87 kuna po kilogramu.

Kako su cijene niže nego lani, ratari se nadaju da će količinom uspjeti kompenzirati barem dio gubitka koji će prouzročiti niže cijene, a za to bi prinos trebao biti više od četiri pa i 4,5 tone žita po hektaru.

Tako se nadaju i u obiteljskom gospodarstvu Ipša iz Dubovice pokraj Ludbrega, gdje su prošle srijede započeli s žetvom.

Antonio Ipša

– Otkosit ćemo za nekoliko probnih prikolica, pa ćemo onda vidjeti koja je vlaga i kvaliteta, a tada ćemo znati više. Brine nas što smo čuli da će cijena biti nešto niža nego prošle godine – rekao je Antonio Ipša, koji zajedno s ocem obrađuje 95 hektara zemlje, a veseli činjenica da ovo gospodarstvo ima svoju budućnost.

– To je za nas optimalna količina zemljišta, a kako sam završio višu agronomsku školu, odlučio sam ostati na obiteljskom gospodarstvu – rekao je Antonio Ipša.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI