Žetva uljane repice bacila ih u očaj: Mraz i suša smanjili urod za 20 posto!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Žetva uljane repice bacila je ratare u očaj. Urod će biti manji od očekivanog, a mala utjeha uzgajivačima je činjenica da je porasla otkupna cijena. 

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Denis Samoščanec, mladi poljoprivrednik iz Đelekovca, u ovoj sezoni uljanu repicu imao je na deset hektara. Prinosi iznose oko tri tone po hektaru, a to je, kaže Denis, daleko ispod onoga što je očekivao.

– Mraz i suša smanjili su nam urod za 20 posto. U dobrim sezonama prinosi se kreću oko 3,5 tone po hektaru, no ove smo godine imali iznimno hladan travanj i izrazito sušan lipanj, što je ostavilo traga na urodu – kaže Denis Samoščanec.

Otkupna cijena se, dodaje on, kreće oko 3,7 kuna, što će ratarima barem malo ublažiti nezavidnu situaciju u kojoj su se našli zbog smanjenih prinosa.

– Nama su porasli troškovi uzgoja pa je dobro da je otkupna cijena rasla. No, bez obzira na rast otkupne cijene, uljana repica više nije profitabilna kao nekad pa ozbiljno razmišljam da od iduće sezone odustanem od uzgoja – kaže Denis Samoščanec.

Većina ratara, kaže Denis, također nije zadovoljna prihodima od uzgoja uljane repice. Još uvijek je za njih najisplativiji uzgoj kukuruza.

– Sad je upitno kakva će biti ova sezona kukuruza jer nam i s njim na ruku ne ide suša koja vlada već mjesec dana. Ako uskoro ne padnu veće količine kiše, vjerojatno ćemo zbrajati gubitke i s urodom kukuruza – zaključio je Denis Samoščanec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI