Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zimsko prebrojavanje: Na sjeveru Hrvatske zna zimiti i do 60 tisuća ptica

Zimsko prebrojavanje ptica močvarica aktivnost je koja često prođe nezapaženo u medijima, a kako smo nedavno pisali o sovama ušarama koje zimi obitavaju u centru Križevaca, a o kojima smo razgovarali s Darkom Podravcem, učinilo nam se prigodnim da s njime porazgovaramo i o najavljenom prebrojavanju spomenutih ptica, koje se uz vodena područja naše županije odvijalo baš prije koji vikend. Darko nam je i ovaj put stručno objasnio o čemu se tu točno radi.

– Aktivnost je to koja se provodi početkom godine, točnije u siječnju, kako bi se što bolje utvrdilo brojno stanje pojedinih vrsta močvarica i odredila područja zimovanja u vrijeme kada im je većina staništa na sjeveru kontinenta zamrznuta i nedostupna za prehranu – govori nam Podravec, kazavši kako se istovremeno provjerava stupanj ugroženosti staništa za zimovanje kako bi se mogla planirati njihova zaštita.

Divlje guske, snimio Darko Podravec

– Samo prebrojavanje započela je međunarodna organizacija za zaštitu močvarnih staništa Wetlands International još daleke 1967. godine, a udruge za zaštitu prirode u Hrvatskoj sudjeluju od 1982. godine.

Hrvatska, naime, nudi više od 500 lokaliteta duž rijeka, jezera, ribnjaka i morskih obala, te se svake godine u IWC pridruži više od 100 promatrača okupljenih oko udruge BIOM, Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, te udruge ZeuS (Zaštitarsko-ekološka udruga ˝Senjar˝) koja je aktivna na prostoru rijeka Mure i Drave – nastavlja Podravec, uputivši nas da porazgovaramo i s predsjednikom spomenute udruge ZeuS, Goranom Čižmešijom, koji je ujedno i koordinator prebrojavanja za cijelo sjeverno područje.

Darko Podravec

– Radimo na prilično zahtjevnom terenu na prostoru čak tri županije sjeverne Hrvatske (u što spadaju Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija). Trudimo se svake godine kvalitetno odraditi ovaj posao koji radimo s velikom ljubavlju, strašću i predanošću – kazuje Goran, istaknuvši kako ih posebno raduje uključenost brojnih volontera, uz podršku regionalnih javnih ustanova.

Na samom terenu prebrojavanje vode stručni ornitolozi, no bez pomoći volontera i drugih entuzijasta išlo bi malo teže, priznaju naši sugovornici. Podaci se prikupljaju radi statističke obrade, iz koje će se izvoditi različiti zaključci. Izvodi se procjena veličine pojedinih populacija, njihove rasprostranjenosti, te razni trendovi kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini. Tablice s podacima, objašnjava nam Podravec, strogo su definirane. Kakvo se bogatstvo ptičjih vrsta, konkretno kod nas, krije, pojasnili su nam i Čižmešija i Podravec:

– U Koprivničko-križevačkoj županiji posebno su zanimljivi lokaliteti jezera Šoderica kao i ušće Mure u Dravu. Ima lijepih opažanja patke batoglavice, crne liske, crvenokljunih labudova, riječnih i burnih galebova te još pataka zviždare, kržulje i krunate patke te malih gnjuraca. Orao štekavac je definitivno najimpozantnija ptica te regije, te sive i bijele čaplje – pojašnjava Čižmešija, nadodavši kako će finalne rezultate od Ormoža do Legrada imati početkom veljače.

Goran Čižmešija

– Kada su zimske temperature niske pa se ptice okupljaju na rijekama koje nisu zamrznute, desetak promatrača udruge ZeuS opazi i do 60 tisuća ptica, a ove godine uočili smo povećanu brojnost patki kržulja, krunatih patki, a posebno je zanimljivo promatranje oko 650 malih vranaca kada se okupljaju radi zajedničkog noćenja.

Na akumulacijama se opažaju velika jata liski, ronaca, gnjuraca, gusaka, galebova, vranaca, a koja sve iznenađenja kriju vidjet će se na kraju mjeseca kada se zbroje podaci sakupljeni sa svih strana – nadodaje Podravec.

Močvarna strnadica, snimio Darko Podravec

Čižmežija ističe kako su upravo u našem području i jedni od najuspješnijih:

– Naši su rezultati prepoznati kao jedni od najboljih jer u popisne tablice upisujemo detaljno sve zatečene uvjete i vrste ptica vodarica. Ljubaznošću JU Međimurska priroda i JU Varaždinske županije opskrbljeni smo kvalitetnom opremom i literaturom. O važnosti naše duge tradicije prebrojavanja ptica govori i činjenica da je sjeverna Hrvatska na listi najvećih zimovališta ptica vodarica u Hrvatskoj.

Za najjačih zima zbog zaleđenosti šljunčara, rukavaca i potoka, ovdje smo znali na tekućim rijekama Muri i Dravi zabilježiti i do 60 tisuća ptica močvarica, dok je prošle godine zbog relativno blage zime ovdje boravilo oko 30 tisuća ptica. Rezultati ovogodišnje akcije znat će se početkom veljače, a prema prvim pokazateljima, bit će nešto više ptica nego lani – zaključuje Čižmešija.

Foto by ZeuS

– Ova je akcija uspješna upravo zbog velikog broja terenskih istraživača, a zanimanje za promatranje ptica raste iz godine u godinu – rezime je ovogodišnjeg prebrojavanja, ističe Podravec.

Brkata sjenica, snimio Darko Podravec

Foto: Ustupili Darko Podravec, Goran Čižmešija (BIOM; ZeuS)

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI