Živi bili… U zonu Dravska dolazi 20 stranih firmi i otvorit će 200 radnih mjesta

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivničko Gradsko vijeće u utorak bi trebalo donijeti odluku o prodaji gotovo 38.000 četvornih metara zemljišta u poslovnoj zoni Dravska, i to samo jednom kupcu. Radi se o najvećoj kupoprodaji poduzetničkih parcela u povijesti Koprivnice.

U prijedlogu Odluke o kojoj će glasati vijećnici piše kako je kupac tvrtka Krežić (umjesto Krezić) sa sjedištem u Novigradu Podravskom, što je zapanjujuća šlampavost gradske uprave kad je riječ o tako velikom poslu, teškome gotovo četiri milijuna kuna.

Sedamnaest parcele ukupne površine 37.822 četvorna metra kupuje tvrtka čiji je osnivač i direktor Kristijan Krezić, 40-godišnji poduzetnik rodom iz Mostara. U ekskluzivnom razgovoru za Podravski list otkriva impozantne planove.

– Otvaram biznis park u Koprivnici i dovodim 20 firma iz Švicarske, Njemačke, Austrije i Nizozemske. Otvorit ću oko 200 radnih mjesta, a ulaganje iznosi oko 15 milijuna eura – iznio je Krezić.

Parcele čekaju najavljeni biznis park

Ustvrdio je kako će, ako sve bude išlo prema planu, njegov „biznis park“ biti otvoren već u veljači iduće godine, dakle za samo tri mjeseca. Cijela priča zvuči prilično nevjerojatno, no krenimo redom.

Krezić je ove godine na istoj adresi u Novigradu Podravskome, mjestu na 15-ak kilometara od Koprivnice, osnovao tri tvrtke. Prvu, Copyright Codes, u srpnju, s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a registrirana je za širok spektar djelatnosti od poslovnog savjetovanja preko poljoprivrede do autopraonice.

Drugu, Krezić d.o.o., osnovao je koncem rujna, također s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a registrirana je za poslovno savjetovanje, trgovinu, zastupanje inozemnih poduzeća i iznajmljivanje nekretnina.

Treću tvrtku, Mobile Solutions, Krezić osniva u partnerstvu s izvjesnim Peterom Moserom iz Njemačke 23. listopada ove godine. Njezin je temeljni kapital 700.000 kuna, a registrirana je za brojne djelatnosti, od gradnje plovila i proizvodnje furnira do proizvodnje proizvoda od gume i plastike.

– Tvrtke sam osnovao u Novigradu jer mi je to bilo praktično zbog brzine kojom sam htio ući u ulaganje. Ovih dana tvrtke sam preregistrirao na sjedište u Koprivnici – objašnjava Krezić.

A zašto Koprivnica?

– Slučajnost. Ovdje imam prijatelja, s kojim se znam iz Njemačke. Trebalo mi je mjesto za ulaganje i vidio sam da u Koprivnici, prvo, postoji dovoljno mjesta za ono što želim, i drugo, gradski i državni uvjeti za ulaganja su dobri. Hrvatska ima sve što treba da bude jedna od najboljih, ekonomski gledajući, država u Europi – ustvrdio je Krezić.

Kazao je kako je rođen u Mostaru, a kad je imao sedam godina, s roditeljima se preselio u Njemačku, gdje je i odrastao.

– U Njemačkoj sam završio ekonomiju, a potom u Nizozemskoj internacionalni menadžment. Imam tvrtke po cijelome svijetu, kao i poslovne partnere – kazao nam je Krezić u četvrtak.

Došao je u Koprivnicu i trebali smo se naći, ali susret je odgodio jer se, kako je kazao, hitno morao zbog posla vratiti u švicarski Basel, pa smo razgovarali telefonski. Naveo je neke od branša u kojima bi se otvorila proizvodnja u koprivničkoj poduzetničkoj zoni.

Kristijan Krezić potpisao je ugovore s gradonačelnikom Jakšićem

– Bavimo se proizvodnjom građevinskog materijala i u Koprivnici će biti centralna proizvodnja montažnih kuća za Europu. Peter Moser, moj partner, njemački je inženjer koji je imao firmu za niskoenergetska grijanja, a nedavno ju je prodao za 80 milijuna eura. S njim idemo u proizvodnju čamaca za spašavanje. Imam i dvije farmaceutske kompanije koje imaju nekoliko patenata u proizvodnji preparata na bazi konoplje i u Koprivnici će biti centralna proizvodnja. Svaki poduzetnički plan sastoji se 50 posto od proizvodnje i 50 posto od trgovine i usluga, a tako će biti i u Koprivnici. Recimo, doći će programeri iz cijelog svijeta, koji razvijaju softver za potrebe proizvodnje – nabrojao je Krezić.

Rekao je kako će biznis park otvoriti u veljači iduće godine spomenuvši da raspolaže građevinskom operativom koja radi vrlo brzo, specijalnom metodom gradnje.

– Radi se o šupljim kockama od stiropora, koje se potom ispune betonom. Primjerice, možemo izgraditi 240 četvornih metara stambenog prostora za jedan dan – pripovijeda čovjek koji u koprivničku zonu s partnerima namjerava uložiti više od 100 milijuna kuna.

Pun je hvale za efikasnost hrvatske administracije.

– Sve ide u redu. Mi se striktno držimo pravila i zakona, tako smo navikli u Njemačkoj i Švicarskoj, a ovdje sve ide lakše i brže nego u tim zemljama. Evo, strojevi su već kupljeni i čekaju – rekao je Krezić.

Vrijednost parcela koje kupuje u Dravskoj iznosi oko 4,5 milijuna kuna, ali kako je najavio da će novac isplatiti jednokratno u roku od 30 dana nakon potpisivanja ugovora s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, dobiva pravo na 15-postotni popust te će „iskeširati“ oko 3,8 milijuna kuna.

Krezić navodi kako će u dvije godine u njegovu „biznis parku“ biti posla za oko 200 ljudi – „uza cilj koji je podizanje njihovih primanja“ – a kao višnja na vrh torte njegovih najava dolazi tvrdnja da je to tek početak ulaganja u Koprivnicu.

– Sastao sam se s gospodinom Krezićem i njegovim partnerima, koji djeluju vrlo ozbiljno, ali ne bih mogao iznositi njihove planove – rekao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

FOTO Podravski list, Grad Koprivnica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI