ŽIVOT KOJI TO NIJE Ovo je dom Đure i Đure: zemljani pod, ruševni zidovi, truli kreveti

Đuro Turković: "Dok sam živ, nikam' ne idem! Tu je moje i to ne dam. Nek' su drugima sva blaga svijeta, al' meni ne treba više od ovoga"


Autor: podravski.hr — 02.02.2013. / 10:50 Stil

KRIŽEVCI – Rođaci Đuro Blažeković i Đuro Turković iz križevačkog naselja Većeslavec žive zajedno u ruševnoj izbi koja se teško kućom može zvati. Zemljani pod, ruševni zidovi, truli namještaj, prašina i pepeo. Brinu jedan za drugog i prave si društvo u preteškom životu.
Stariji Đuro, Turković, prima oko 600 kuna socijale, a mlađi Đuro, Blažeković, snalazi se kako zna i umije. Kuća u kojoj stanuju starija je od obojice i danas je u vrlo lošem stanju. Samo što im se ne sruši na glavu. Žive u jednoj prostoriji gdje nema poda.
– Teško sam bolestan i mislim da bih trebao više za život jer od ovoga vrlo teško živim, a raditi ne mogu – žalio se Đuro Turković.
Njegov mlađi rođak, koji za njih kaže da su hrvatski i švapski Đo, pomaže mu kako može.
– Živio sam jedno vrijeme u Njemačkoj gdje sam radio kao izbacivač, no danas imam problema sa zdravljem i nemam zubi – kaže ‘švapski Đo’.
Njegov stariji kolega prije više godina pretrpio je tešku ozljedu od udarca konja, što ga je umalo ostavilo paraliziranim. Nekako je uspio stati na noge, no samo djelomično, budući da nikud ne ide bez štake.
– Donedavno sam bio zvonar u mjesnoj crkvi, sedam godina sam zvonio, no sada više ne mogu ni to raditi – tumači Turković.
Prostorija u kojoj borave sastoji se od dva stara kreveta, ormara, stola i malene peći na koju se griju. Ostatak kuće gotovo se posve urušio i upitno je koliko je sigurno. Takav je i ulaz u kuću. Ipak, ništa od toga ne može ‘hrvatskog Đoa’ maknuti s mjesta rođenja.
– Dok sam živ nikam’ ne idem. Tu je moje i to ne dam. Nek’ su drugima sva blaga svijeta, al’ meni ne treba više od ovoga što imam – ponosno nas ispraća.
Izvještavaju: GORAN OBRAN I DUBRAVKO VUTUC
Na fotografiji: Rođaci Đuro Turković i Đuro Blažeković u svojem domu, na svojoj zemlji