ANALIZA Kako će Podravka prebroditi bolno restrukturiranje Agrokora i mogući otpis čak 70 posto potraživanja

Popis svih Agrokorovih dugovanja još nije gotov, ali Ramljak otkriva kako ona u ovom času, prema grubim procjenama, iznose golemih, donedavno nezamislivih 58 milijarda kuna


Autor: podravski.hr — 02.11.2017. / 16:56 Aktualno

Podravkin tim za krizna stanja: član uprave Davor Doko, predsjednik uprave Marin Pucar i dopredsjednik NO-a Luka Burilović

Vladin poseban povjerenik za Agrokor Ante Ramljak potvrdio je ovih dana ono o čemu ozbiljna investitorska javnost govori već mjesecima: vjerovnici će vjerojatno morati otpisati između 60 i 70 posto potraživanja prema posrnulom Todorićevu carstvu.
Popis svih Agrokorovih dugovanja još nije gotov, ali Ramljak otkriva kako ona u ovom času, prema grubim procjenama, iznose golemih, donedavno nezamislivih 58 milijarda kuna. Svojim istupom Vladin povjerenik navodi na zaključak kako bi Agrokor mogao opstati i dalje poslovati s 20-ak milijardi kuna obveza prema vjerovnicima. Prije svega, onima iz financijskog svijeta, ali i dobavljačima poput Podravke.
Hoće li na to pristati banke i druge financijske institucije koje su najviše izložene, teško je reći. Sberbank, primjerice, u ovom času s kamatama potražuje više od deset milijarda kuna i na razini je znanstvene fantastike očekivati od Hermana Grefa, čelnog čovjeka najmoćnije ruske banke, da se bez bitke pomiri s tako golemim gubitkom. Ramljak upozorava kako stečaj ne odgovara nikome jer bi u tom slučaju većina vjerovnika ostala bez ičega s obzirom da im potraživanja nisu osigurana jakim vjerovničko-hipotekarnim instrumentima.
Ključni će biti tjedni koji slijede. Prvo se mora ustanoviti točan popis i iznos svih priznatih potraživanja, a vjerovničko vijeće potom mora odlučiti što će s Agrokorom. Da bi plan restrukturiranja i otpisa potraživanja prošao, za njega mora glasati najmanje dvije trećine vjerovničkoga kapitala. Sberbank zasad drži 20-ak posto, a tu je i ruska banka VTB koja kontrolira desetak posto. Rusi su, dakle, vrlo blizu trećini glasova kojima se može presudno utjecati na konačan dogovor.
Kako će u cijeloj zavrzlami proći Podravka? Kako se god okrene, neće biti dobro. Prvo, Podravka je prema Agrokoru trenutačno, kako se šuška, izložena s nekih stotinjak milijuna kuna, pa bi otpis 60 do 70 posto potraživanja koprivničku kompaniju mogao ove godine otjerati u crveno. Nije šala. S obzirom na ovogodišnju, nedavno objavljenu trokvartalnu dobit od 50-ak milijuna kuna, knjigovodstveni otpis čak 60-ak milijuna kuna do kraja godine značio bi i da je Podravka vrlo blizu toga da poslovnu godinu završi s – gubitkom. Iz Podravke nas ovih dana neki odgovorni ljudi s kojima smo pili kave neslužbeno uvjeravaju kako se to na koncu neće dogoditi, ali priznaju da određen rizik – doduše mali – ipak postoji.
Ipak, veći je Podravkin problem – a bogme i drugih domaćih dobavljača – neizvjesna situacija s Konzumom, čiji je poslovni model u ovom času potpuno neodrživ. Zato se planira zatvaranje više od stotinu prodavaonica te ozbiljan zaokret u poslovnoj filozofiji. To, međutim, znači da će Konzumov tržišni udjel u Hrvatskoj, nagađa se, pasti na samo 20-ak posto, a da će na čelo kao tržišni lideri izbiti moćni diskonteri iz njemačke Schwarz grupe: Kaufland i Lidl.
Dovoljno je samo na kratko obići police Konzuma i Lidla da bi se shvatilo u kakvoj će se gabuli naći domaća industrija robe široke potrošnje. Širina Podravkine palete u Superkonzumu i one u Lidlu, nešto manje i u Kauflandu, jednostavno nisu usporedive mjerne jedinice.
A Podravka već godinama ima problema na domaćem tržištu. Prodaja pada. I pada. I pada. Preuzeli su Pikove paštete i nešto biznisa ljubljanskog Žita u Hrvatskoj. Uzalud. Ostali su bez pića, što je ove godine jednostavno nemoguće nadoknaditi. U prvih devet mjeseci ove godine Podravkina prodaja u regiji Adria s dominantno hrvatskim tržištem podbacila je više od pet posto u odnosu na isto razdoblje lani.
Iduće godine pak čeka ih izazov ‘prešaltavanja’ dijela prometa iz Konzuma u njemačke divove – Spar, Kaufland, Lidl – za koje se očekuje da će najviše profitirati od Konzumova gubitka komada tržišnog kolača. Problem je što će, da bi proširili paletu u stranim lancima, podravkaši i drugi domaći dobavljači morati još malo ‘spustiti gaće’. To će značiti samo jedno: ili će domaća industrija ozbiljno poraditi na efikasnosti poslovanja (čitaj: nemilosrdno kresanje svih nepotrebnih troškova), ili će joj profitabilnost ozbiljno patiti. I to dugoročno.
Podravka će, tako, i ove godine vjerojatno ostvariti manje od četiri milijarde kuna prihoda. Da vam stvari ogolimo do kraja, to je tek sedam posto ukupne svote koju od Agrokora danas potražuju vjerovnici. Sedam posto. Vjerujemo da vam je sad malo jasnije kako Agrokor i Podravka stoje na ljestvici Vladinih prioriteta. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF
[socialpoll id=”2469954″]