Život u 21. stoljeću: Bunari su nam presušili, sad pijemo vodu s istog izvora kao i stoka

Podravski list profile

U izgradnju vodoopskrbne mreže u općini Rasinja u posljednjih nekoliko godina uložena su značajna sredstva, ali dio stanovnika još uvijek po pitku vodu mora ići cisternom na obližnji izvor. Iz tog izvora mještani crpe vodu za osobnu upotrebu i piće jer dio općine na brežuljastom terenu nema vode u zdencima koji su presušili. Osim za piće, mještani ovdje nabavljaju vodu za napajanje stoke.

– Na izvor ljudi dolaze i prljavim cisternama kojima uzimaju vodu za stoku, a onda mi za piće. Izvor je već zagađen – rekao je Slavko Škrlec, stanar Nikolinog jarka, zaseoka u općini Rasinja, mjestašca čiji stanovnici imaju velike probleme s vodoopskrbom.

– Mi zapravo potpadamo pod mjesto Duga Rijeka koja je dobila vodovodnu mrežu. No, mi samo spadamo pod Dugu Rijeku kada treba dati glasove na izborima, od onda do drugih izbora mi smo u Nikolinom jarku, bogu iza nogu – nezadovoljan je Slavko Škrlec, koji je dodao da je siguran da bi se sva kućanstva u Nikolinom jarku odmah priključila na vodovodnu mrežu za razliku od ostalih naselja gdje je priključenost slaba.

S njim se slaže i sumještanin Marijan Punper koji je objasnio da obećanja o vodi i asfaltu slušaju već godinama.

– Kažu nam da ćemo dobiti asfalt dok naprave vodovodnu mrežu, no to slušamo već desetak godina, a niti vode niti asfalta – veli on.

Osim zbog nedostatka vode i asfalta, mještani se bune da se ne održava raslinje i drveće na putu do njihova naselja te da ponekad moraju sami motornim pilama  rezati grane pokraj ceste, ali i one koja padnu na put kako bi bio prohodan.

– Kada zimi idemo na posao, sa sobom uzmemo motornu pilu jer često se dogodi da velika grana pod pritiskom snježnog pokrivača padne na put. Upravo zbog toga niti vozači autobusa koji dolaze po djecu, kojih je 10 u našoj ulici, ne žele proći po putu zbog sigurnosnih razloga. Ovdje živi deset obitelji, i to mladih s djecom. Srećom, djece je sve više, ali odnos prema nama je katastrofalan – napomenula je Nikolina Škrlec.

S druge stane, KC vode imaju velik problem s brojem i postotkom priključaka na području općine Rasinja, što zasigurno koči financiranje Hrvatskih voda.

– Priključenost na vodoopskrbnu mrežu u općini Rasinja dosta je slaba i iznosi  otprilike 39 posto za naselja u kojima je izgrađena vodovodna mreža. Dosad je izgrađeno ukupno 48,5 kilometara magistralnih i sekundarnih vodoopskrbnih cjevovoda, vodosprema u Dugoj Rijeci i crpna stanica u Radeljevu Selu – rekao Zdravko Petras, direktor KC voda.

Dio općine Rasinja još uvijek nije pokriven vodoopskrbnom mrežom, i to se odnosi na najudaljenija, manja i slabije naseljena naselja Belanovo Selo, Ivančec, Ludbreški Ivanec, Mala Rasinjica, Mala Rijeka, Velika Rasinjica, Veliki Grabičani i Veliki Poganac, a dio tih naselja ima probleme s pitkom vodom.

– U općini Rasinja kontinuirano se radi na povećanju mogućnosti priključenja,  pa su krajem rujna počeli radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže prema naselju  Lukovec. Vrijednost izgradnje je 1,7 milijun kuna bez PDV-a, a predviđeni završetak je polovicom iduće godine – odgovorio je Petras.

Što se tiče Nikolinog jarka, odgovoreno nam je da je u naselju Duga Rijeka izgrađena vodoopskrbna mreža u dijelu glavne ulice kroz izgradnju magistralnog cjevovoda i izgradnju vodospreme Duga Rijeka.

– Sekundarni odvojci vodoopskrbne mreže nisu izgrađeni i to je planirano ovisno o zatvaranju financijske konstrukcije s Hrvatskim vodama i Općinom Rasinja – napomenuo je Zdravko Petras.

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI