Život u minusu i na dug: 200 tisuća Hrvata nalazi se u blokadi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iz HNB-a su nedavno odlučili regulirati pitanje tzv. prešutnog minusa po tekućim računima koje banke odobravaju uz skupe kamatne stope, što je na površinu iznijedrio podatak kako 800 tisuća građana živi uz pomoć minusa, prenosi Deutsche Welle.

Mnoge obitelji su tako pale u dužničko ropstvo, za koje je dovoljno da se ostane bez posla ili bez plaće tri mjeseca, te tako postati dio mračne statistike i na kraju iz minusa upasti u blokadu.

Sarajko Baksa, dopredsjednik udruge Blokirani tvrdi da su mnogi stanovnici siromašni zbog dugogodišnjih pogrešnih politika koje se nisu znale nositi s globalnim financijskim i gospodarskim krizama, uz pogubni Ovršni zakon.

– Rast i razvoj Hrvatske je blokiran, i to već 20 godina. Kriza je kao posljedicu donijela pad BDP-a i svih sastavnica potrošnje, a dugovi su rasli, što je dovelo i do blokade ekonomskog sustava u cijelosti. Bilo je to neviđeno kamatarenje od osam milijuna kuna rasta duga dnevno, 240 milijuna kuna mjesečno, poticanje ekonomske, pravne i socijalne nejednakosti, beskućništva te trenda apsolutnog siromaštva, tvrdi Baksa za Deutsche Welle.

Rješenje vidi u zapošljavanju i razvoju primarnog gospodarstva, koje bi blokiranima pružilo mogućnost da svojim radom zarade dovoljno financijskih sredstava koja će biti dovoljna za život u plusu.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI