ŽIVOT UZ ŠUMU Penzioner ima čak 11 pasa: ‘Ovi peseki spašavaju me od divljih svinja, lisica i čagljeva’

Divlje svinje svakodnevna su pojava, no niti jedna ne prilazi mojoj kući i dvorištu. Psi, kad osjete da se nešto približava, djeluju kao jedan i otjeraju sve divlje životinje - hvali se


Autor: podravski.hr — 06.10.2018. / 12:41 Aktualno

Marijan Repalust s svojim vjernim čoporom

Iako Marijan Repalust iz Novačke, mjesta u općini Gola kod Koprivnice, trenutno živi sam, na svom velikom imanju nikako nije osamljen. Naime, Marijanu društvo pravi čak 11 pasa, četiri mačke i nekoliko kokoši.
– Sve su to moji peseki o kojima se brinem i koje hranim svakog dana. Ovdje smo malo u zabačenom dijelu Podravine, s tri strane okruženi šumom i moji mi psi prave društvo, a uz to su i odlični čuvari – kazao je Marijan.
Kako kaže, imanje mu nije ograđeno, no psi se drže dvorišta, a u nekoliko su se situacija pokazali i kao vrlo dobri čuvari.
– Ovdje divljači ima u izobilju. Divlje svinje svakodnevna su pojava, no niti jedna ne prilazi mojoj kući i dvorištu. Psi, kad osjete da se nešto približava, djeluju kao jedan i otjeraju sve divlje životinje, a ove godine ima jako puno i lisica i čagljeva. Isto je i s pticama grabežljivicama. Ne sjećam se kad je zadnji put jastreb odnio kojeg piceka, boje se mog malog čopora koji brani dvorište – veli Marijan.
Svoje terijere i mješance svakodnevno hrani suhom hranom, a barem jednom dnevno dobiju i ‘topli obrok’.
– Od pekara koji ovuda vozi kruh kupujem stari kruh na vreće, nešto mi i djeca donesu i to miješam s domaćom hranom, tako da moji peseki imaju što jesti. Psi su miroljubivi i svakog jutra čekaju me pred vratima da svakog pomazim i dam im jesti. Možda ih je sad previše i ako netko želi, rado ću mu pokloniti ove male, slobodno tak napišite – rekao je Marijan.
Marijan se donedavno bavio poljoprivredom, no sad je u mirovini i uživa u miru i tišini okružen šumom. (sm)

Peseki su jako umiljati

FOTO: DUBRAVKO VUTUC