ŽIVOTNA POBJEDA Gorice pukovniku spasile život: Da nije ovog raja, ne bih uspio pobijediti rak debelog crijeva

Stevo Mladenović nikad se u životu nije bavio vinogradarstvom, sve dok nije naišao na fantastično mjesto s kojeg puca pogled na Kalnik


Autor: podravski.hr — 07.07.2018. / 15:11 Aktualno

Pukovnik Stevo Mladenović u svom vinogradu kod Kloštra Vojakovačkog

Kad je prije nekih pet godina, uoči umirovljenja, Križevčanin Stevo Mladenović, pukovnik Hrvatske vojske, tražio plac koji će kupiti kako bi našao oazu mira za penzionerske dane, nije ni sanjao da će mu gorice na području Kloštra Vojakovačkog, na brijegu zvanome Brdo – spasiti život.
Podigao je klet, posadio vinograd, voćnjak, povrtnjak, počeo je uživati u mjestu s kojeg se pruža predivan pogled na čitav Kalnik i još k tome Ivanščicu u pozadini, a onda je, 2014. godine, doživio šok. Dijagnosticiran mu je karcinom debelog crijeva.
– Iskreno vam kažem, da nije bilo ovoga, vjerojatno ni mene danas ne bi bilo – veli Stevo.
Pripovijeda kako je operiran u studenome 2014. godine, a već u siječnju je krenuo u rehabilitaciju u goricama. Produljio si je držalo motike kako bi bez sagibanja moga „čeprkati“ po njima. Sve je išlo lakše uz dolaske na Brdo, i kemoterapija i brojna, iscrpljujuća zračenja koja je primio nakon operacije. Danas je, hvala na pitanju, jako dobro. Veli kako se nikad u životu nije bavio vinogradarstvom, niti na to pomišljao, te da je imao sreće što je naišao na Brdo.
– Znao sam da ću ići u penziju te sam odlučio da ću se nečime baviti. Tražio sam neki plato, da mogu doći, maknuti se od ljudi i naći mir. Jednom smo supruga i ja bili kod prijatelja u Kloštru i otišli smo se prošetati. Kad smo vidjeli ovu parcelu, stali smo i ostali zadivljeni. Bila je to ljubav na prvi pogled. Imao sam i tu sreću da se plac prodavao – pripovijeda Stevo.
Naročito je na jedinstvenu zaštitu od tuče koja se prostire nad njegovih 200-njak trsova. Sam je osmislio model koji bi se mogao nazvati „obrnuto V“.
– Bio sam u vinogradu kad je padala tuča i vidio sam kako to izgleda, oštetila mi je puno loze. I onda sam odlučio da ću postaviti zaštitu. Sinulo mi je slučajno. Došao sam k kolegi i pitao ga što se može napraviti. Svi su išli na lukove, a to se meni nije sviđalo. I tako sam osmislio ovaj sistem kišobrana na sklapanje, koji podignem u ožujku i spustim u studenome. Zaštita je odlična, testirano je na tuči, a štiti i od mraza, pa čak i od ptica – ponosno će umirovljeni pukovnik.
Osim uzornog vinograda, njeguje isto takav povrtnjak te voćnjak, a u penziji se počeo baviti i stolarstvom te je sam napravio kompletan namještaj za svoju klijet, uključujući nekoliko krasnih stolova od masivna drveta. Daljnji planovi?
– Samo jedan. Da se ovamo trajno preselim kad dođe javni vodovod – reći će Stevo Mladenović. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF