Životni zaokret podravskog avanturista: A mogao je ostati u kolicima…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mladi ludbreški avanturist Alen Grgec (31) u petak je krenuo na putovanje života. Naime, on se motociklom zaputio na put dug više od 11.000 kilometara, a njegov krajnji cilj je Afrika, Crni kontinent i kolijevka čovječanstva. Cilj je svakako doći do središnje Afrike, a možda i dalje, ovisno o tome kakvi će biti uvjeti i putovanje, ali sve ovisi i o prohodnosti granica. Alen na put kreće sa svojim kolegom motoristom Ivicom Dukarićem, koji živi i radi u Austriji.

Kreće na put za Afriku

– Put smo dogovorili praktički neplanirano u zadnja 3-4 tjedna. Od tada su krenule velike pripreme. Trebalo je pripremiti motor da bude maksimalno  spreman za takav put, a tu je cijepljenje protiv žute groznice, tifusa, nabavka užasnih tableta za malariju, ali i svih ostalih potrepština za put – rekao je Alen Grgec te dodao da mu je Afrika bila želja već jako dugo.

– Nisam prije imao mogućnosti za takav put. Na motorima sam od malih nogu i eto, pregazio sam puno kilometara svake godine, prošao nekoliko manjih ruta do Rumunjske, Bugarske, Grčke, Crne Gore, Bosne, Slovenije, Austrije i Srbije, ali  nikad nešto poput Afrike, jer ipak to je nešto sasvim drugo – napomenuo je Alen Grgec.

Ovaj put jedina je motivacija avanturizam i znatiželja, a bit će popraćena velikim izazovima. Dijelovi puta, i to ne tako mali, nalaze se na mjestima bez civilizacije i bilo bi vrlo izazovno da dođe do nekakvog kvara na motoru, ali tješi činjenica da su na putu dvojica.

Prije pet godina stradao je na motoru

Priča o Alenu Grgecu dobiva novu dimenziju ako se zna da je prije pet godina bio vrlo blizu toga da ostane nepokretan.

– Eto, 2014. godine stradao sam s motorom, bili su mi potrgani i smrskani kralješci, ali i još puno toga. Moj liječnik rekao mi je da jedan od 1000 slučajeva s takvim ozljedama ima sreće da može hodati, a kamoli nešto drugo. No ja se ne predajem i radim sve isto kao i prije nesreće, samo neke stvari u životu cijenim više nego prije. Nakon povratka iz Afrike vjerujem da ću još više cijeniti život  – otvoren je bio Alen.

Ovaj mladi Ludbrežanin neće u Afriku ići praznih ruku, iako na motoru oskudijeva s prostorom i za nužne potrepštine za ovako dug put. Alen je ne tako mali dio svog prtljažnog prostora namijenio za igračke i darove za djecu u Africi.

– Što se tiče tih poklona, igračaka, bombona i ostalog za djecu, da mogu, uzeo bh još brdo toga, ali idem motorom pa sam vrlo ograničen jer ipak moram uzeti vodu i konzerve da i ja nekako preživim tamo gdje nema civilizacije – rekao je Alan Grgec i poručio: Ne čuvajte ništa za posebne prilike jer život je ta posebna prilika, zato putuj što je više moguće, jer novac se nadoknadi, a vrijeme ne!

FOTO Privatna arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI