ZLATKO ŠIMČIĆ: Ivana i Sanja naše su sudačke perjanice, imamo i trojku na Drugoj ligi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bliži nam se početak nove nogometne sezone. Naravno, svi skupa nadamo se da će se utakmice moći igrati uz provedbu svih propisanih epidemioloških mjera, te da će igrači i navijači nakon duge stanke opet moći uživati u amaterskom nogometu. A jedan važan dio te priče su i suci. Voljeli ih ili ne, bez njih jednostavno ne ide.

Zlatko Šimčić (lijevo) šef je nogometnih sudaca

O sudačkoj problematici porazgovarali smo sa šefom koprivničko-križevačkih nogometnih sudaca Zlatkom Šimčićem, predsjednikom Zbora sudaca pri Nogometnom savezu županije.

– Što se tiče našeg zbora, ukupno imamo pedesetak sutkinja i sudaca, od kojih je 25 na višim listama, od Prve do Četvrte lige. Tu je i dvadesetak sudačkih instruktora, bivših koji se bave strukom te su uključeni u rad naše organizacije – rekao je Šimčić, bivši prvoligaški sudac te kontrolor suđenja na utakmicama Prve hrvatske nogometne lige.

Sutkinja Ivana Martinčić

Na prvoligaškoj listi su dvije dame, Ivana Martinčić i Sanja Rođak-Karšić, ujedno i uspješne međunarodne sutkinje.

– Ivana i Sanja naše su perjanice na županiji, žene koje su se maksimalno posvetile suđenju te imaju velikog uspjeha na svim frontovima. Sanja je top-mahačica, a Ivana top-sutkinja. U Europi i svijetu njih su dvije među 10 najboljih sutkinja. Također sudjeluju i u utakmicama županijskih liga, one su svijetli primjer svim drugim sucima.

Sanja Rođak-Karšić

Na drugoligaškoj listi nakon duljeg vremena je trojka iz Koprivničko-križevačke županije.

– Glavni sudac je Marko Dergez, pomoćni Matej Mađarić. Njih dvojica su novi na Drugoj ligi, dok je drugi pomoćnik Miroslav Plantak koji je već sudio na drugoligaškoj razini. Na Trećoj ligi novi su Luka Karlovčan i Dominik Juranić, a na Četvrtoj Karlo Rupčić. Veseli dolazak mladih snaga – ističe Šimčić.

Marko Dergez

Osim njega, sudački su instruktori i Draženko Kovačić (Prva liga), Josip Havaić kao novi u Drugoj ligi, Mladen Polančec, Tomislav Kučina, Mladen Martinčić (Treća liga), Stipe Koštić, Stjepan Kranjčev, Stevo Brujić te Željko Filip (Četvrta liga), dok ostali instruktori sudjeluju u radu organizacije na razini županije.

– Dvaput mjesečno imamo edukacije i analize proteklog dijela prvenstva. Analiziramo situacije s UEFA-inih videa te iz Prve i Druge županijske nogometne lige. Nakon analiza, nastojimo ispraviti pogreške i biti bolji u budućnosti. Naravno, nije isto kad situaciju pogledaš u miru, više puta na snimci, ili kad na terenu imaš sekundu do dvije za odluku…

Kakvim biste ocijenili suđenje u jesenskom dijelu prošlog, nedovršenog prvenstva? – Suđenje je bilo više nego dobro, nismo imali nekih većih problema. Nažalost, nedostatak sudaca globalni je problem s kojim se susreći gotovo svi županijski savezi. Mi smo nedavno organizirali tečaj na koji se prijavilo pet kandidata, s njima završavamo u kolovozu. Ako ima zainteresiranih za sudački poziv, slobodno neka nam se jave. Zasad imamo dovoljan broj sudaca da možemo provesti sva natjecanja, no bilo bi udobnije da ih imamo više na raspolaganju – zaključio je Zlatko Šimčić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI