ZLATNA GROZNICA ‘Svakoga dana iz Drave izvadim nešto zlata, a tajne ispiranja otkrio mi je ujak’

Gram čistog 24-karatnog zlata na tržištu danas stoji od 300 do 350 kuna


Autor: podravski.hr — 07.05.2018. / 8:58 Stil

Dražen Tetec s priborom za ispiranje zlata

Dražen Tetec samostalni je umjetnik i pčelar iz Hlebina kod Koprivnice. No, kako se nit od jednog ni od drugog zanimanja ne može živjeti, Dražen je postao tragač za – zlatom.
– Zlata na Dravi ima, i to za one strpljive. To nije lak posao. Dnevno u prosjeku prikupim gram do dva grama zlata, ali to je isključivo hobi i u tome uživam u zadnjih šest godina. Tajne zanata naučio sam od svog ujaka s kojim sam često boravio na Dravi u Komatnici – kazao je Dražen koji je podlogu za ispiranje sam napravio od materijala stirodur.
Zato jedva čeka ljepše vrijeme da opet krene u ‘rudarenje’. Inače, gram čistog 24-karatnog zlata na tržištu danas stoji od 300 do 350 kuna. Draženov gram ima različitih primjesa i daleko je od potrebne čistoće za komercijalnu prodaju, ali i taj gram ima priličnu vrijednost.
Slikanjem se pak počeo baviti 1991. te je četiri godine kasnije održao svoju prvu samostalnu izložbu.
– Hrvatsko tržište slika nije baš razvijeno, a ni Turistička zajednica baš puno ne pomaže tako da se sam snalazim kako mogu, i to uglavnom u inozemstvu gdje najviše izlažem. Naiva je cijenjena vani, interes raste, a naši ljudi nemaju tih kapaciteta da pokrenu nešto ozbiljnije na području naive – kaže Dražen.
Pčelarstvom se počeo baviti 2013. godine i kaže kako je to vrlo zanimljiv hobi.
– I s tim ima jako puno posla, a pčele su vrlo zanimljive. Ovih dana krenut ću s vrcanjem livadnog meda tako da mogu početi proizvoditi med od akacije koja je upravo počela cvjetati – rekao je Dražen.
Trenutno ima 70 košnica, što kod kuće, što na nekoliko lokacija u prirodi, a uz sve te poslove Dražen je i lovac jer mu, kako kaže, nakon što cijele zime sjedi ispred svojih slika, treba tjelesne aktivnosti i boravka u prirodi. (sm)

Zlato čuva u vodi u ovoj malenoj bočici

FOTO: NIKOLA WOLF